Zoeken

Het museum

Het vernieuwde Memorial Museum Passchendaele 1917 (MMP1917) opende in april 2004 zijn deuren en werd in 2008 een regionaal erkend museum. Bovendien won het dat jaar de Publieksprijs, een onderdeel van de Museumprijs die Linklater en Openbaar Kunstbezit Vlaanderen jaarlijks uitreiken. In 2011 volgde de definitieve bescherming van de kasteelgebouwen, waarna de restauratie kon beginnen. Met het vooruitzicht op honderd jaar herdenking van de Eerste Wereldoorlog werd tegelijk het museumparcours uitgebreid. Om de verbinding met een buitengedeelte te realiseren en het bestaande museum te vergroten, verlengde het MMP1917 de dug-out met een nieuw, ondergronds museumgebouw. Het huidige, meer dan 600 meter lange parcours toont niet alleen een uitgebreide collectie objecten en indrukwekkende foto’s. In zorgvuldig nagemaakte loopgraven waant de bezoeker zich in de Eerste Wereldoorlog en een authentieke Amerikaanse noodwoning vertelt het verhaal van de hulp en wederopbouw. De uitbreiding van het museum ging officieel open op 12 juli 2013.

MMP1917Het MMP1917 bevindt zich in een omgeving die in de Eerste Wereldoorlog één groot slagveld was en nadien is heropgebouwd. In Zonnebeke, waarvan Passendale een deelgemeente is, vind je dan ook heel wat sporen van de Groote Oorlog. De begraafplaatsen en monumenten maken het strijden en lijden van militairen en burgers tastbaar. Ook het kleinere erfgoed spreekt van het oorlogsverleden: bunkers, gedenktekens, wederopbouwarchitectuur... En het landschap getuigt nog van wat zich hier vier jaar lang heeft afgespeeld.

Het museum is een toegangspoort tot dit rijke erfgoed. We zijn een ‘open museum’: wat je tijdens je museumbezoek te weten komt, kun je observeren in het hedendaagse Zonnebeke en het landschap. We leggen dan ook een directe link met het vele oorlogserfgoed in de omgeving. De duiding die je in het museum bij deze relicten krijgt, helpt je om ze te interpreteren, net als de informatie op de plaatsen zelf.

Naast het MMP1917 en het kasteelpark waar het museum zich bevindt, zijn er in Zonnebeke twee heel belangrijke oorlogssites: CWGC Tyne Cot Cemetery en het Polygoonbos. Wandelwegen verbinden het museum met deze plekken: ze maken deel uit van het project The Legacy of Passchendaele. De vele andere Zonnebeekse oorlogsrelicten ontdek je op de Legacy-fietsroute.

Logies in de buurt van het Memorial Museum Paschendaele 1917 - Tripadvisor