Zoeken

ANZAC Day

Wanneer het 'Australia and New Zealand Army Corps' op 25 april 1915 landt op het Turkse schiereiland Gallipolli, begint voor hen de Eerste Wereldoorlog. ANZAC Day herdenkt jaarlijks de inzet van de Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In Zonnebeke start de herdenking van ANZAC Day 's morgens vroeg om zes uur met de traditionele Dawn Service op Buttes New Britisch Cemetery in Polygon Wood (het Polygoonbos). Heel wat Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten kregen hier hun laatste rustplaats.

Tijdens de ingetogen dienst komt de zon op, wat zorgt voor een unieke sfeer. De Dawn Service heeft een symbolische betekenis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de soldaten altijd gewekt in het donker, net voor 'the dawn' of de start van de dag. Net voor zonsopgang was immers het ideale moment om aan te vallen en daarom moesten de soldaten op hun hoede zijn. De Dawn Service wordt jaarlijks door heel wat mensen bijgewoond waaronder tal van prominenten. De voormiddag wordt afgesloten met een Australische plechtigheid op CWGC Tyne Cot Cemetery.