Zoeken

Passchendaele Archives

De Slag om Passendale in 1917 was één van de grootste en bloederigste slagen van de Eerste Wereldoorlog. In enkele maanden van hevige gevechten worden naar schatting 245.000 militairen van de Commonwealth (Britten, Australiërs, Canadezen, Nieuw-Zeelanders en Zuid-Afrikanen) en 215.000 Duitsers buiten gevecht gesteld en dit voor slechts acht kilometer terreinwinst.

De Wall of the Missing op Tyne Cot Cemetery bestaat uit ongeveer 35.000 namen van vermisten, de Menenpoort in Ieper herdenkt daarnaast nog eens 55.000 militairen, wiens lichaam nooit teruggevonden werd. Ongeveer de helft van deze mannen ligt begraven in een ongeïdentificeerd graf met het opschrift ‘A Soldier of the Great War’. De anderen werden niet teruggevonden en liggen nog steeds ergens begraven in Flanders Fields.

Na de Eerste Wereldoorlog bevonden zich ongeveer 120 Duitse militaire begraafplaatsen in de regio. De talrijke begraafplaatsen werden in jaren 1950 in Vlaanderen herleid tot vier grote begraafplaatsen; Langemark, Vladslo, Menen en Hooglede. Maar ook veel Duitse militairen hebben tot op vandaag nog geen laatste rustplaats.

ArchivesOngeacht hoe indrukwekkend een bezoek aan CWGC Tyne Cot Cemetery, de Duitse militaire begraafplaats in Langemark of één van de vele talrijke andere begraafplaatsen of monumenten is, kan men er vaak enkel een naam terugvinden. Met ‘The Passchendaele Archives’ wil het MMP1917 een gezicht geven aan en het verhaal vertellen achter deze namen. Aan de hand van foto’s en familiale en militaire informatie krijgt het persoonlijke dossier vorm. Om deel uit te maken van ‘The Passendaele Archives’ wordt een dossier opgestart indien er een foto beschikbaar is en indien jouw familielid het leven liet tijdens de Slag bij Passendale, van 12 juli tot 15 november 1917. Dit wil echter niet zeggen dat er geen onderzoek mogelijk is naar personen waar geen foto voor handen is of die het leven lieten tijdens een andere periode in deze regio.

Wij hebben jouw hulp nodig!

 Heb je meer informatie over iemand die het leven liet tijdens de Slag bij Passendaele in 1917? Neem dan zeker contact met ons op door de bijgevoegde vragenlijst in te vullen:

In ruil voor jouw medewerking, proberen wij te achterhalen wat er precies gebeurde. Je krijgt een kaart met de locatie waar hij gedood werd of dodelijk gewond raakte. Hierbij wordt een kort verslag gevoegd, gebaseerd op war diaries en regimentsgeschiedenissen. Schenkingen van originele stukken of foto’s aan het museum zijn steeds welkom.

Database

Ontdek onze database of kom te weten of uw familielid reeds deel uitmaakt van onze Passchendaele Archives:

Database

Contact

Kenniscentrum

Ieperstraat 1
B-8980 Zonnebeke
T 051 77 04 41
archives@passchendaele.be

Folder