Zoeken

Herdenking '14 '18

Karabiniers Grenadiers1914 – 1918, deze vier oorlogsjaren staan voor altijd in het collectief geheugen gegrift. De Groote Oorlog was één van de eerste internationale conflicten ooit. Vier jaar lang leverden soldaten uit meer dan 50 landen strijd. West-Vlaanderen, en meer specifiek de Westhoek en de streek rond Ieper, werden zwaar getroffen. De verwoestende oorlog heeft hier duidelijk en tot op vandaag sporen nagelaten in het landschap, de cultuur en het onroerend erfgoed.

De Derde Slag bij Ieper of de Slag bij Passendale vond plaats in 1917. Over vijf maanden tijd vielen tijdens deze opeenvolging van slagen een half miljoen slachtoffers (doden, vermisten en gewonden). De frontlijn verschoof tijdens de gruwelijke gevechten in een landschap dat door de hevige artilleriebeschietingen en de felle regen herschapen was tot een modderzee waar niemand kon schuilen, slechts 8 kilometer. 

Museumweekend

De ruïnes van het dorp Passendale waren het einddoel van de geallieerden. Na het innemen van het dorp door Canadese troepen begin november, eindigde de slag. Enkele maanden later heroverden Duitse troepen de heuvelrug. in minder dan een week tijd.

Om meer te weten over de geschiedenis van Slag bij Passendale, klik hier.

Slachtoffers uit alle landen worden sinds het einde van de oorlog herdacht. Tyne Cot Cemetery in Passendale, de grootste militaire begraafplaats van de Commonwealth ter wereld, is de meest bezochte plek gelieerd aan de Eerste Wereldoorlog in de ganse Westhoek. In Zonnebeke, op enkele kilometers van de begraafplaats, ligt het Memorial Museum Passchendaele 1917 in het thematische kasteeldomein. Het museum vertelt het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek met focus op de Slag bij Passendale.

Passchendaele Ceremony

Tijdens de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog wordt vanuit het Memorial Museum Passchendaele 1917 een divers herdenkingsprogramma aangeboden dat tal van evenementen en projecten omvat. Naast jaarlijkse tijdelijke tentoonstellingen zijn er heel wat officiële herdenkingsplechtigheden, maar ook tal van culturele, toeristische en participatieve evenementen en projecten. Bij alle evenementen die deel uit maken van dit programma staat het sereen, waardig en divers herdenken van alle slachtoffers – burgers, soldaten,  los van hun nationaliteit – centraal.   Het herdenkingsjaar 2017 is hét hoogtepunt van dit programma.Ontdek op deze website het diverse aanbod aan evenementen die tijdens de jaren 2014 – 2018  plaatsvinden in Zonnebeke.