Zoeken

Lezing 'Gender@war: vrouwen en mannen ten oorlog': 3/06/2021

Datum
donderdag 03 juni, 2021 van 19:15 tot 22:15

De herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog draaien grotendeels om de frontsoldaten, met soms de verpleegsters in een kleine bijrol. Die snelle tweedeling duwt evenwel tal van andere rollen die mannen en vrouwen opnamen buiten beeld. De oorlogservaringen van mannen en vrouwen waren vaak verschillend, maar toch met elkaar verweven: de mobilisatie, het oorlogsgeweld, het werk aan het thuisfront, de zoektocht naar intimiteit doorheen een conflict dat geliefden van elkaar scheidde ... Al deze thema's raakten mannen en vrouwen (en kinderen).

In haar lezing legt Els Flour de vele posities die vrouwen en mannen innamen tijdens de Eerste Wereldoorlog naast de ideaalbeelden over hun rol in het conflict. Ze ondersteunt het verhaal met een rijkdom aan beeldmateriaal zoals affiches, foto's, karikaturen, citaten … uit België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. De lezing maakt zichtbaar dat WOI een “totale oorlog” was, met een oorlogs- en thuisfront waarin niet alleen mannen en vrouwen werden ingezet, maar ook mannelijkheid en vrouwelijkheid.

Bio:

Els Flour (°1970) studeerde Moderne Geschiedenis aan de KU Leuven en is archivaris bij het Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis (AVG-Carhif, Brussel). Ze staat er mee in voor het beheer van de collecties en voor projecten publieksgeschiedenis, waaronder de tentoonstelling “Gender@war 1914-1918 : vrouwen en mannen ten oorlog” (2015).

Praktisch

- Start om 19u15

- Locatie: online

- gratis

- Inschrijven