Memorial Museum Passchendaele 1917
Berten Pilstraat 5A
8980 Zonnebeke
T: 0032 (0)51 77 04 41
Een dagje levende geschiedenis...
Je groep kruipt in de huid van een Australisch peloton uit 1917 en volgt het bloedige spoor naar CWGC Tyne Cot Cemetery. Aan de hand van een historisch onderbouwd verhaal nemen ervaren begeleiders jongeren vanaf 14 jaar mee op sleeptouw.
Na een bezoek aan het Memorial Museum Passchendaele 1917 en een inleiding op de gebeurtenissen en omstandigheden waarin men aan het front probeerde te overleven, gaan we op pad. Langs de oude spoorwegbedding Ieper-Roeselare volgen we een peloton uit de 3e Australische Divisie tijdens de grote aanval van 4 oktober 1917.
Alle jongeren worden volledig gekleed en uitgerust als een Australische eenheid uit die tijd, dus inclusief uniform en bepakking.Vanzelfsprekend gaan we in op het militaire verhaal van 4 oktober 1917, maar veel belangrijker nog wordt de persoonlijke betrokkenheid. Elk pelotons lid kruipt immers in de huid van een Australiër die er toen effectief bij was en wandelt over hetzelfde terrein waar zijn voorganger 90 jaar geleden geweest is. Gaandeweg leer je steeds meer van het personage kennen en op het einde van de dag verneem je op Tyne Cot Cemetery hoe het met jouw soldaat afgelopen is. Een ontnuchterende confrontatie!
Om geheel in de stijl te blijven, bestaat je middagmaal uit een warme Tommy Tucker-maaltijd (met corned beef), soldatenkost anno 1917...
Met dit project introduceert het Memorial Museum Passchendale 1917 voor het eerst 'living history' in het Vlaams onderwijs. De aanpak is vakoverschrijdend met - naast geschiedenis - ook heel wat aandacht voor landschap, literatuur, techniek en moraal. Het project zelf werd gerealiseerd in nauwe samenwerking met de educatieve diensten van de Belgische en Australische Veteraneninstituten en de Gemeente Zonnebeke, die hiervoor speciaal de voormalige conciërge van het kasteel liet ombouwen tot educatieve ruimte.
Noot: De 'Platoon Experience' is geen 'soldaatje spelen', maar een inlevingsproject voor jongeren om de tragiek van oorlog in het algemeen en de Slag bij Passendale in het bijzonder beter te begrijpen. Bij groepen die zich niet gedragen in een geest van herinnering aan hen die ons in 1917 zijn voorgegaan, behouden de begeleiders zich het recht om de 'experience' op elk ogenblik af te breken.
In 2018 werd de wapenwet herzien en verstrengd. Omwille van het feit dat er nog enkele onduidelijkheden zijn omtrent de implementatie van deze wet voor wat betreft het project Platoon Experience, werd er beslist om tot nader order geen gebruik meer te maken van de wapens tijdens de Platoon Experience.
Met uitzondering van dit aspect, zal dit geen andere impact hebben op het verloop van de Platoon Experience.