Zoeken

Zonnebeke en Houthulst herdenken '100 jaar bevrijding'

De gemeenten Zonnebeke en Houthulst en het Memorial Museum Passchendaele 1917 organiseren, in samenwerking met Defensie, de Vlaamse en Federale Overheid, op vrijdag 28 september de dubbelplechtigheid ‘100 jaar bevrijding’. Die dag is het namelijk 100 jaar geleden dat het Belgisch leger de puinen van het dorp Passendale en het bos van Houthulst innamen. De plechtigheid in Houthulst vindt plaats om 10u30 op de Belgische Militaire Begraafplaats. In Passendale gaat de plechtigheid om 17u aan het marktplein door. De scholen van Houthulst en Passendale zijn nauw betrokken bij de plechtigheden.

Focus op Belgische soldaten en burgers
Beide plechtigheden hebben een gelijkaardig verloop maar een andere invalshoek. De plechtigheid in Houthulst focust op het militaire verhaal, de plechtigheid in Passendale op dat van de burgers. De herdenking bevat zowel militaire elementen als persoonlijke verhalen en getuigenissen. Verschillende figuranten verzorgen, onder begeleiding van de  Koninklijke Muziekkapel van de Marine, de evocatie. Ook de jeugd vervult in de twee plechtigheden belangrijke rollen, waardoor er een nauwe samenwerking is met de lokale scholen.  Zo maken ongeveer 170 leerlingen van Houthulst en 170 leerlingen van Passendale  knutselwerkjes die tijdens de plechtigheid naar voren gebracht worden. 

Herdenking bevrijding en start eindoffensief
Tijdens de dubbelplechtigheid wordt niet alleen stil gestaan bij de inname van het bos van Houthulst door de 7e Infanteriedivisie en de verovering van Passendale door de Karabiniers en Grenadiers. De aanval op  28 september 1918 betekende het begin van het  Eindoffensief in Vlaanderen. Het Belgische leger breekt die dag door verschillende Duitse stellingen en boekt terreinwinsten van 3 tot 8 kilometer. Nadien loopt het Eindoffensief verder totdat uiteindelijk de wapenstilstand op 11 november een einde maakt aan een vier jaar durende oorlog. Hierdoor wordt er in Passendale ook stil gestaan bij de bevrijding en de vredesboodschap.

Wie één van de plechtigheden of beide wenst bij te wonen, dient zich voor 24 september  te registreren via www.passchendaele.be of www.houthulst.be. Wie zich niet online kan registreren, kan telefonisch contact opnemen met de gemeente Houthulst (051/46 08 94) of het Memorial Museum Passchendaele 1917 (051 77 04 41).

Op 28 september wordt om 14u30 ook de Belgische Herinneringstuin in het Passchendaele Memorial Park te Zonnebeke officieel geopend. Om 20u is er een WO1-concert van Jan Wuytens in de kerk van Passendale. Alle info en tickets: www.passchendaele.be

Download hier de foto's.

Voor meer informatie:

Memorial Museum Passchendaele 1917
Berten Pilstraat 5A
8980 Zonnebeke
www.passchendaele.be
debbie.manhaeve@passchendaele.be
T: 051 77 04 41