Zoeken

Vredesbos Polygon Wood

anb

1917 … de Derde slag bij Ieper woedt in alle hevigheid: Zonnebeke, Passendale, Polygon Wood worden namen die voor eeuwig een plaats krijgen in het collectieve geheugen.

2017 … Op de plaats waar de slag zich 100 jaar geleden voltrok wordt op 24 april, op de vooravond van ANZAC day, een heus Vredesbos ingehuldigd.

Het Vredesbos Polygon Wood is meer dan een bos. Het is een plek die ons herinnert aan de gruwelijke gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog. De 523 hoogstammen in het bos herdenken elk een gekende, gesneuvelde militair die op één van de twee begraafplaatsen van het Polygoonbos zijn laatste rustplaats vond.

Vandaag onthulde Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege er het vredesmonument als herinnering aan de vele niet geïdentificeerde gesneuvelden van beide begraafplaatsen van het Polygoonbos. Het monument is ontworpen en ontwikkeld door kunstenaar Peter Coopman naar een idee van Erik Malfait, de boswachter van het Polygoonbos die er de herinnering aan WOI dikwijls aan de lijve ondervindt.

Het Vredesmonument draagt in zich de boodschap dat de vrede het haalt op oorlog … dit wordt gesymboliseerd door de roos die straks de prikkeldraad  - vervaardigd uit 1918 meter bandstaal – zal overgroeien/verzachten.
 

De vijf herdenkingsbomen rond dit monument verwijzen naar de betrokken landen: Australië, Canada, Duitsland, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. Deze 5 herdenkingsbomen werden tijdens de inhuldiging geplant door vertegenwoordigers van die betrokken landen.

Het aanplanten van het vredesbos maakt deel uit van het project ‘Taking care of Flanders Fields’ van het Agentschap voor Natuur en Bos. Van 2014 tot 2018 herdenkt het ANB onder die noemer 100 jaar WOI, de rol die de natuur heeft gespeeld in de oorlog maar ook de innerlijke kracht van de natuur om zich te herstellen. In dit kader wordt het nieuwe vredesbos straks ook ingezaaid met klaprozen waardoor het bos in een vurige bloemenzee zal omgetoverd worden. Het zal deze emotioneel geladen setting alleen maar versterken.

 

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Natuur: “De hoop op vrede maken we vandaag voelbaar in het Polygoonbos. Want waar 100 jaar geleden jongens uit Australië, Nieuw-Zeeland, Canadan Duitsland en het Verenigd Koninkrijk naar Flanders Fields kwamen om te strijden en helaas ook vaak te sterven … planten vandaag ministers, ambassadeurs en vertegenwoordigers van diezelfde vijf naties samen bomen en bossen van vrede.”
 

Sabine Vanderhaehen, schepen voor Herdenking van de gemeente Zonnebeke: “De 523 bomen die symbool staan voor de levens van jonge militairen die hier door de Eerste Wereldoorlog werden verwoest, vormen het uitgangspunt bij dit project. Met het kenniscentrum van het Memorial Museum Passchendaele 1917 en het onderzoeksproject de ‘Passchendaele Archives’, willen we hun herinnering levendig houden. Hun levensverhalen willen we ontsluiten voor de komende generaties zodat ze blijvend herdacht worden.”
 

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Natuur: “Taking care of Flanders Fields doen we trouwens niet alleen van 2014 tot 2018 … Taking care is onze cor business … overal en elke dag opnieuw ondernemen we acties om onze natuur in stand te houden en om nieuwe natuur te creëren, Het realiseren van nieuw bos, zoals dit Vredesbos, kadert binnen dat beleid.
 

Het Vredesbos Polygon Wood kwam tot stand door een nauwe samenwerking tussen het Agentschap voor Natuur en Bos en het Departement Buitenlandse Zaken van de Vlaamse overheid, het Memorial Museum Passchendaele 1917 en het gemeentebestuur van Zonnebeke.  
 

Perscontact:

Jan Pauwels: jan.pauwels@vlaanderen.be, 0495/89.15.67
Marie-Laure Vanwanseele, marielaure.vanwanseele@vlaanderen.be, 0499/86.51.58