Zoeken

Vernieuwingen Memorial Museum Passchendaele 1917 focussen op beleving, reflectie en herdenking

banner

PERSTEKST
VERNIEUWINGEN MEMORIAL MUSEUM PASSCHENDAELE 1917 FOCUSSEN OP BELEVING, REFLECTIE EN HERDENKING

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke stelt vanaf 1 februari enkele nieuwigheden aan de bezoekers voor. Blikvanger is het nieuwe familievriendelijke parcours waarbij kinderen op ontdekkingstocht kunnen met Maurice, het museumratje. Maar ook het nieuwe diorama over het Belgisch leger, de nieuwe tijdelijke tentoonstelling en de vernieuwde Commonwealth War Graves Commission en ‘Passchendaele Archives’ ruimtes dragen bij tot de beleving en herdenking van de Slag bij Passendale in 1917.

Het mooie resultaat van meer dan 125.000 museumbezoekers in 2019, toont aan dat het museum nog steeds relevant is om het verhaal van de Slag bij Passendale te vertellen en de vele slachtoffers te herdenken. Onze kernwaarden ‘beleef, reflecteer en herdenk’ blijven richtinggevend voor onze plannen in de toekomst, aldus Joachim Jonckeere, Gedelegeerd Bestuurder MMP1917.

Nieuw familieparcours met museumratje Maurice
De jongste bezoekers kunnen vanaf 1 februari met Lisa, haar neefje Louis en hun vriendje Maurice zelfstandig op stap. Lisa en Louis bezoeken hun opa, die in het kasteel van Zonnebeke WOI-spullen verzamelt. Maurice neemt de kinderen met behulp van een plooikaart en een luisterspel op ontdekkingstocht in het museum. Onderweg voeren ze leuke opdrachten uit. Het museum biedt dit nieuwe parcours ook aan als educatief pakket voor het lager onderwijs.

Nieuwe opstellingen en tentoonstellingen
De MMP1917-collectie telt zo’n 12.000 objecten. Een deel hiervan bevindt zich in het depot. De tijdelijke tentoonstelling ‘In goede handen’ verduidelijkt tot 10 april 2020 hoe het museum deze stukken bewaart en beheert. Het nieuwe diorama over het Belgisch leger belicht de hulptroepen tijdens WOI. Het museum kon hiervoor opnieuw samenwerken met Kris Michiels, die over een uitzonderlijke privécollectie beschikt. Het sluitstuk van het museum brengt de persoonlijke verhalen van gesneuvelde soldaten tijdens de Slag bij Passendale uit het project ‘Passchendaele Archives’. Dit jaar brengt het MMP1917 het verhaal van George Frederick Warwick met persoonlijke objecten van de familie. In de nieuwe tentoonstelling ‘Voor altijd: De Commonwealth War Graves Commission’ ontdekken de bezoekers hoe de herdenkingstaak van de commissie tot stand kwam. De expo toont niet alleen aan hoe de CWGC de lichamen van de slagvelden bergt en begraaft, maar ook hoe zij de begraafplaatsen en monumenten ontwerpen en bouwen.

Geert Bekaert, directeur van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) voor centraal West-Europa zegt: “De Commonwealth War Graves Commission heeft een jarenlange nauwe samenwerking met het Memorial Museum Passchendaele 1917. Zo kregen we reeds bij de uitbreiding van het museum in 2013 de kans om met een tentoonstelling onze werking te belichten. We zijn verheugd dat we dit jaar onze installatie volledig hebben kunnen vernieuwen. Een aantal van de nieuw tentoongestelde voorwerpen verlieten voor de eerste maal ons archief in het Verenigd Koninkrijk om hier te worden getoond aan het grote publiek.”

Download hier de foto's (copyright: Eric Compernolle).

logos