Zoeken

Themaweekend ‘The Long Road To Passchendaele’ in teken van Schotse betrokkenheid

banner

Van 31 juli tot 20 augustus 1917 waren drie van de vier grote Schotse Divisies haast gelijktijdig in de Slag bij Passendale betrokken. Om deze betrokkenheid te herdenken, organiseren het Memorial Museum Passchendaele 1917, de gemeente Zonnebeke, het GPS1917 en het Legion Scotland (RBLS) met steun van de Vlaamse Regering op 19 en 20 augustus het themaweekend ‘The Long Road to Passchendaele’ in Zonnebeke. Boegbeeld van het weekend is Jimmy Speirs, voormalig speler van onder andere  Glasgow Rangers en Bradford City, die sneuvelde tijdens de Slag bij Passendale.

Inhuldiging silhouetten
Op zaterdag gaat om 15u30 de officiële Schotse plechtigheid aan het Schots monument op de Frezenberg door. Dit monument werd 10 jaar geleden naar aanleiding van ’90 jaar Slag bij Passendale’ opgericht. In aanwezigheid van Minister Ben Weyts en andere notabelen wordt zaterdag het  monument ‘The Long Road To Passchendaele’ ingehuldigd. Dit nieuwe monument bestaat uit een aantal silhouetten vervaardigd uit Cortenstaal met elk een hoogte van circa 260 cm. Onder andere  foto’s van oorlogsfotografen zoals Hurley en Brooke dienden als basis voor het ontwerp. De militairen ‘marcheren’ in ‘single file’ richting Passendale en CWGC Tyne Cot Cemetery, op een  traject dat 100 jaar geleden één van de aanvoerwegen naar het nabijgelegen front was. Een ‘massed pipe band’ van zo’n 100 pipers en drummers luisteren de plechtigheid op.

Schotse activiteiten
Op zaterdagnamiddag en zondag kunnen de bezoekers op het kasteeldomein van Zonnebeke terecht voor een belevingsparcours over de Schotse geschiedenis. Verschillende Living History groepen brengen er het verhaal van de Kelten, Vikingen, Jacobijnen, WO1 en WO2. Voor deze laatste wordt de ‘Passchendaele Battlefield Experience’ opnieuw opengesteld voor het publiek. Het MMP1917 verbouwde voor het Passchendaele themaweekend in juli een terrein van 50m² om tot het maanlandschap van 100 jaar geleden. Zaterdagavond brengen internationale pipe en andere bands een indrukwekkend muziekspektakel tijdens de ‘Passchendaele 1917 Tattoo’. De kaartenverkoop was een waar succes want sinds enkele weken is de taptoe uitverkocht. Op zondagnamiddag gaan er nog verschillende Schotse activiteiten zoals Highland Games, roofvogeldemonstraties, schapendrijven … op het kasteeldomein door. Wie wil deelnemen aan de Highland Games kan contact opnemen met het MMP1917 via 14-18@passchendaele.be. De toegang tot het kasteeldomein is gratis.

Jimmy Speirs plechtigheid
Op zondag vindt om 10u een tweede herdenkingsplechtigheid op CWGC Dochy Farm plaats. De korte plechtigheid staat in het teken van Jimmy Speirs. Deze legendarische Schotse voetballer scoorde in 1911 als kapitein van Bradford FC de winnende goal in de FA Cup Final. Een familielid van Speirs, een afgevaardigde van de Glasgow Rangers, waarvoor Speirs ook gespeeld heeft, en verschillende Bradford-supporters nemen deel aan de plechtigheid.  Lokale voetbalploegen en individuele supporters kunnen de plechtigheid met shirt of sjaal van hun ploeg bijwonen.

Meer info: www.passchendaele2017.org

Klik hier voor de foto's.