Zoeken

Tentoonstelling van MMP 1917 trekt rond in Australië en Nieuw-Zeeland

banner

In het kader van ‘100 jaar Slag bij Passendale’, creëerde het Memorial Museum Passchendaele1917 de reizende tentoonstelling ‘The Belgians have not forgotten’. Tussen 10 november 2016 en 11 november 2017 brengt de expositie op 9 locaties het verhaal van de ANZAC-troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek.  Met deze tentoonstelling wil het MMP1917 tonen dat België de Eerste Wereldoorlog en de vele Australische en Nieuw-Zeelandse slachtoffers blijft herdenken.

Vier Australische en Vijf Nieuw-Zeelandse locaties
In het bijzijn van de Belgische Ambassadeur, Dhr. Jean-Luc Bodson, en een afvaardiging van de Gemeente Zonnebeke, werd de tentoonstelling op 10 november 2016 voor het eerst in het Queen Victoria Museum and Art Gallery in Launceston, Australië geopend. In december verhuist de tentoonstelling naar Warrnambool en in januari naar Dubbo. In februari 2017 is de tentoonstelling voor het laatst in Australië te zien, meer bepaald in Hervey Bay. Daarna trekt de expositie naar Nieuw-Zeeland en doet daar opeenvolgend Hamilton, Auckland, Wellington, Christchurch en Dunedin aan.

Mogelijk door samenwerking met verschillende partijen
Heel wat Australische en Nieuw-Zeelandse families verloren een familielid tijdens de Eerste Wereldoorlog. Velen willen de plaats bezoeken waar hun familielid viel maar niet iedereen heeft de middelen of de mogelijkheden om een trip te ondernemen naar België. Omdat het MMP1917 het belangrijk vindt hun verhaal internationaal te vertellen, creëerde het museum deze rondreizende tentoonstelling aan de hand van historische feiten, archeologische vondsten, verwijzingen naar het landschap en videobeelden. De federale overheid en Toerisme Vlaanderen zorgden voor de nodige financiële en logistieke steun. Veterans Affairs Australia en New Zealand Army ondersteunden het project door het intern transport te regelen.

‘Met deze tentoonstelling willen wij ook de honderdste herdenking van de Slag bij Passendale extra in de verf zetten. In 2017 openen we de tijdelijke tentoonstelling ‘1917, Totale Oorlog in Vlaanderen, Passchendaele, landschap in oorlog’. Voor deze tentoonstelling werken we samen met Westtoer en andere gemeentes en steden in de Westhoek. Daarnaast houden we ook heel wat herdenkingen en plechtigheden’, aldus Steven Vandenbussche, Directeur Memorial Museum Passchendaele1917.
Meer informatie over de herdenkingen in 2017: www.passchendaele2017.org

Voor meer informatie:

Memorial Museum Passchendaele 1917
Berten Pilstraat 5A
8980 Zonnebeke
www.passchendaele.be

debbie.manhaeve@passchendaele.be
t: 051/77 04 41