Zoeken

Tentoonstelling Front '14'18 – De Groote Oorlog in 3D

banner

PERSTEKST TENTOONSTELLING
FRONT 14/18 – De Groote Oorlog in 3D

Van 10 april tot en met 7 augustus loopt de tentoonstelling Front 14/18 ‘De Groote Oorlog in 3D’ in de kerk van Zonnebeke. Deze tentoonstelling van het LWL-Medienzentrum für Westfalen is een samenwerking met het LWL-Industriemuseum Henrichshütte Hattingen, het LWL-Museumsamt für Westfalen, de Provincie West-Vlaanderen en het Memorial Museum Passchendaele 1917.

De tentoonstelling vormt een onderdeel van het herdenkingsjaar 2016 van het Memorial Museum Passchendaele 1917. Tijdens dit jaar staat het Duitse thema ‘Bouwen aan het Front’ centraal. Via deze tentoonstelling wil het MMP1917 de focus leggen op een culturele samenwerking, passend binnen een gemeenschappelijke herdenking van Wereldoorlog I.

De Eerste Wereldoorlog is vanaf het begin ook een oorlog in woord en beeld. Veel soldaten dragen in hun marsuitrusting een klein fototoestel mee om gebeurtenissen en persoonlijke belevenissen op beeld vast te leggen.

Het LWL-Medienzentrum für Westfalen heeft een fotoarchief met twee verzamelingen van die zeldzame stereoscopische amateuropnames. De foto’s van Karl Bußhoff en Otto Mötje laten de Eerste Wereldoorlog zien vanuit het perspectief van twee frontsoldaten. De 3D-techniek zorgt voor een ruimtelijke ervaring en brengt de toeschouwers nog dichter bij de oorlog.

Mannen met gasmaskers in de loopgraven, een gewonde man in het ziekenhuis, soldaten in een verwoest dorp, een gevallen soldaat op het slagveld, een trotse piloot in het vliegtuig... De 3D-foto’s brengen de gruwel van de oorlog in beeld, op de plaats waar ze honderd jaar geleden genomen werden.

Praktisch

Openingsuren: van 10 april tot 7 augustus elke namiddag vrij te bezichtigen in de kerk van Zonnebeke