Zoeken

Tentoonstelling 'Bouwen aan het front'

banner

PERSTEKST
TIJDELIJKE TENTOONSTELLING ‘BOUWEN AAN HET FRONT’

Jaarthema ‘Bouwen aan het Front’

Elk jaar opent het Memorial Museum Passchendaele 1917 een tijdelijke tentoonstelling die kadert binnen het gekozen jaarthema. Dit jaar focust het MMP1917 met ‘Bouwen aan het Front’ op het Duitse verhaal.

Terwijl in 1916 de grote offensieven in Frankrijk liggen (de Somme en Verdun), maken de Duitsers in Vlaanderen van de ‘stille periode’ gebruik om hun verdedigingsnetwerk uit te bouwen. Ze beschikken daarvoor over ongewapende dienstplichtigen die niet geschikt zijn voor frontdienst. Maar ook speciale eenheden, krijgsgevangenen en Belgische burgers of ‘Zivilarbeiter’ worden ingezet als werkkrachten. Ze moeten zware arbeid verrichten in Duitse dienst.

De Duitse troepen bouwen stevige verdedigingslinies die bestaan uit prikkeldraad, mitrailleursnesten, bunkers en betonnen schuilplaatsen. Hout, ijzer, cement en zandzakken komen van overal per trein toe. Wanneer hier midden 1917 de strijd weer losbarst, zijn de stellingen nog niet helemaal afgewerkt.  Toch bijten de geallieerden hun tanden stuk op de verdedigingsstellingen van de Duitsers. Na de Derde Slag bij Ieper zien de Britten het belang van een verdediging in de diepte in. Ze beginnen dan ook zelf met de uitbouw hiervan. Consolidatie van verworven terrein wordt nu een belangrijke factor in de oorlogsvoering. Dit verhaal wordt gebracht in de tentoonstelling ‘Bouwen aan het front’.

Permanente buitententoonstelling – diversie locaties Zonnebeke

Een tweede tentoonstelling brengt het verhaal ‘Bouwen aan het front’ in het landschap zelf. Deze expo kan je bezoeken op het slagveld waardoor het een echte experience wordt. Men wandelt of fietst langs enkele stille getuigen die jaren lang uit het oog verdwenen zijn. Bij de bunkers worden tentoonstellingspanelen met de nodige historische en toeristische informatie voorzien. Bij de dubbeltentoonstelling hoort ook een handige bezoekersgids (gratis verkrijgbaar bij de dienst voor toerisme).

Praktische gegevens

Tentoonstelling Bouwen aan het Front

23 april – 15 november

Villa Zonnedaele, kasteeldomein Zonnebeke, parking ter hoogte van Berten Pilstraat 5C

Dagelijks open van 10.30 – 17.30 uur

Gratis toegankelijk

Perspreview op donderdag 21 april

Graag opent het MMP1917 de deuren van de tentoonstelling wat vroeger voor de pers. U bent welkom op donderdag 21 april om 11.00 uur voor de allereerste rondleiding door de conservator. Tijdens de perspreview kunt u gerust foto’s of filmopnames nemen.
Locatie: Villa Zonnedaele (kasteeldomein) – ter hoogte van parking Berten Pilstraat 5C

Officiële opening op vrijdag 22 april

Tevens bent u als persmedewerker van harte welkom op de officiële opening van de tentoonstelling op vrijdag 22 april. In bijlage vindt u uw uitnodiging. Gelieve wel uw aanwezigheid te bevestigen via info@passchendaele.be voor 18/04.