Zoeken

Symbolische verlichting tijdens uniek reflectiemoment 'Silent City Meets Living City'

Zonnebeke, 7 September 2017

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 en de gemeente Zonnebeke organiseren, met steun van Toerisme Vlaanderen, op zaterdag 14 oktober om 19 uur een uniek en gratis reflectiemoment op CWGC Tyne Cot Cemetery. ‘Silent City Meets Living City’ herdenkt de meer dan 450.000 slachtoffers die tussen 31 juli en 10 november 1917 tijdens de ‘Slag bij Passendale’ vielen. Met bijna 12.000 graven en 35.000 namen op het vermistenmonument, is CWGC Tyne Cot Cemetery de belangrijkste getuige van deze slag. De organisatie zoekt nog deelnemers die die avond willen helpen om de begraafplaats te verlichten.

Klank-en lichtvoorstelling

‘Silent City Meets Living City’ is geen klassieke herdenkingsplechtigheid. Zo worden er geen kransen neergelegd of toespraken gehouden. Het reflectiemoment bestaat uit een serene klank- en lichtvoorstelling met muziek, evocatie, persoonlijke verhalen en momenten van stilte. Zo’n 200 deelnemers uit verschillende Vlaamse regio’s werken hieraan mee. Het museum laat speciaal voor deze avond heel wat muziek maken en doet voor de evocatie beroep op WO1-figuranten en theaterverenigingen. Alle graven en namen op het Tyne Cot Memorial worden ook symbolisch tot leven gebracht door verlichting. De organisatie zoekt veel mensen die deze avond een lichtje willen vasthouden. Het is overbodig te zeggen dat deze lichtjes op een bepaald moment erg cruciaal voor het reflectiemoment worden.

Iedereen welkom

‘Silent City Meets Living City’ is ontstaan vanuit het idee dat er bijna 12.000 slachtoffers van de Slag bij Passendale op CWGC Tyne Cot Cemetery begraven zijn en dat Groot-Zonnebeke bijna 12.000 inwoners telt. Vandaar de titel: een stille stad (begraafplaats) ontmoet de levende stad (Groot-Zonnebeke). Toch trekt het museum dit reflectiemoment open naar iedereen, ongeacht woonplaats of nationaliteit. Ook kinderen zijn welkom, mits begeleiding van een volwassene. Het museum voorziet trouwens ook educatieve pakketten voor scholen die wensen deel te nemen. Na het reflectiemoment organiseert GoneWest een concert van Tom Barman op het kasteeldomein van Zonnebeke. Op vrijdag 13 oktober treedt Filip Kowlier op. Wie beide concerten of het concert van Barman combineert met ‘Silent City Meets Living City’, krijgt €5 korting.

Gratis maar vooraf registreren

Deelnemen is gratis maar iedereen dient zich wel voor maandag 9 oktober te registreren via www.passchendaele2017.org. Hier kan je kiezen tussen een individuele of een groepsregistratie. Vanaf twee personen wordt er gevraagd om je als groep te registreren. Op deze website staat ook alle informatie rond de concerten van GoneWest. Wie beide wenst te combineren, dient een ticket aan te kopen en te registreren voor het reflectiemoment. Wie zich niet online kan registreren voor ‘Silent City Meets Living City’, kan telefonisch contact opnemen met het museum via 051/ 77 04 41. Kort voor 14 oktober krijgen alle deelnemers alle praktische info zoals aankomsttijd, parkeerplaats, instappunt en grafsteen.

Voor meer informatie:

Memorial Museum Passchendaele 1917
Berten Pilstraat 5A
8980 Zonnebeke
www.passchendaele.be
debbie.manhaeve@passchendaele.be
t: 051/77 04 41
gsm: 0476/86 27 32

Download hier het beeldmateriaal. Opgelet, vergeet het copyright niet te vermelden.