Zoeken

Museumweekend Bouwen aan het Front op 23 en 24 april

banner

PERSTEKST MUSEUMWEEKEND
‘BOUWEN AAN HET FRONT’ 23 & 24 APRIL

Eind april is het opnieuw zover, dan organiseert het Memorial Museum Passchendaele 1917 haar jaarlijkse museumweekend. Thema dit jaar is ook het centraal jaarthema ‘Bouwen aan het Front’. Hoewel er in Vlaanderen in 1916 minder strijd geleverd werd, beweegt er toch veel in de streek rond Zonnebeke. De Duitsers bouwen immers een enorm verdedigingsnetwerk uit.

Het hele weekend worden tal van diverse activiteiten georganiseerd. Zowel op zaterdag als zondag tonen naar jaarlijkse gewoonte een paar honderd historische figuranten in authentieke kledij hoe het er 100 jaar geleden aan toe ging. Nieuw dit jaar zijn hun duikdemonstraties, de airshow met WOI-modelvliegtuigjes en de demonstraties met WOI-voertuigen. Ook zal er tijdens het weekend een uniek archeologisch experiment plaatsvinden, waarbij men met technieken en materialen van 100 jaar terug een deel van een Duitse bunker zal bouwen.

Blikvangers zijn de gidsbeurten op de nieuwe tijdelijke tentoonstellingen en de nieuwe Pionier wandelroute. Ook de voorstelling van de net uitgegeven wetenschappelijke publicatie vormt een hoogtepunt. Telkens vormt het thema ‘Bouwen aan het Front’ de rode draad, door de focus op het Duitse verdedigingsnetwerk, de zware arbeid die men toen moest verrichten, de aanvoer van manschappen en materiaal of de inzet van Belgische burgers als werkkracht.

Variatie wordt gebracht op zaterdagavond met het muziektheater ‘Elegy, a cry from the dark’. Bezoekers die liever actief zelf aan de slag gaan, kunnen dan weer deelnemen aan de workshops die doorgaan in de feesttent. Maak je eigen ‘Coming World Remember Me’-beeldje of leer hoe kinderen destijds gelukspopjes maakten om mee te geven met hun vader naar het front.

Op zondag staat Erfgoeddag centraal met ‘rituelen’ als thema. Nergens zijn tradities, rituelen en gebruiken immers meer aanwezig dan in de militaire wereld. Zeker in tijden van oorlog grijpen soldaten terug naar gekende houvasten.

Afsluiter van het weekend gebeurt met de traditionele herdenking van ANZAC Day op maandag 25 april. Zonnebeke herdenkt jaarlijks de inzet van de Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog met een traditionele Dawn Service ’s morgens vroeg om 06.00 uur op Buttes New British Cemetery in Polygon Wood (het Polygoonbos).

Het volledige programma van het museumweekend vind je op hier of in de programmafolder. Tijdens het ganse weekend (op 23 & 24 april) wordt een korting gegeven van 2 euro op de individuele toegangsprijs voor volwassenen.