Zoeken

Memorial Museum Passchendaele 1917 klaar voor de toekomst

banner

Na de jaarlijkse sluitingsperiode stelt het Memorial Museum Passchendaele 1917 te Zonnebeke op 1 februari 2019 opnieuw de deuren open. Met een nieuwe tentoonstellingsruimte en jaarlijkse herdenkingen wil het museum het verhaal van de Slag bij Passendale verder internationaal blijven uitdragen. De herdenking aan één van de bloedigste periodes uit onze geschiedenis en de herinnering levendig houden aan de vele slachtoffers, blijft de komende jaren centraal staan.

De herdenkingsjaren van 100 jaar WOI is een periode waar we zeer tevreden op terugblikken. Het feit dat we in die periode 765.374 bezoekers hadden, bewijst dat de naamsbekendheid en het maatschappelijk belang van het MMP1917 sterk gegroeid is. Ook in de komende jaren verwachten we een ruim publiek te kunnen aanspreken. De reservaties voor 2019 stromen vlot binnen’, aldus Steven Vandenbussche, Directeur MMP1917.

Vernieuwingen museum
De herinneringsgalerij, het laatste gedeelte van het museum, bestaat vanaf dit jaar voor een groot stuk uit een dynamische tentoonstellingsruimte. Hier zullen jaarlijks twee tot drie historische en artistieke exposities en diverse participatieprojecten plaatsvinden. Professor Steve Dixon (Manchester School of Art) brengt er als eerste zijn kunsttentoonstelling van 1 februari tot eind mei 2019. ‘Passchendaele, Mud and Memory’ is een compositie opgebouwd uit verschillende gezichtskenmerken van militairen die tijdens de Slag bij Passendale streden.
Vanaf april 2019 kunnen de bezoekers in het salon een nieuwe tentoonstelling over het kasteelpark ontdekken. Tot dan vestigt deze ruimte de expositie ‘Dig Hill 80’ met enkele topvondsten van de opgravingen op Hill 80.

Passchendaele Archives
Het museum zet de komende jaren ook sterk in op de ontsluiting van persoonlijke verhalen van de gesneuvelde militairen tijdens de Slag bij Passendale, via het project de ‘Passchendaele Archives’. Met dit project gaat het MMP1917 op zoek naar de verhalen achter de vele namen op de begraafplaatsen en monumenten en geeft ze een tastbare plaats in het landschap. Zo’n 4.000 dossiers maken momenteel deel uit van dit project. Een kleine 2.000 dossiers zijn ontsloten via de database archives.passchendaele.be.

Herdenkingsplechtigheden en evenementen
Het MMP1917 blijft de komende jaren ook inzetten op herdenking met de jaarlijkse plechtigheden ‘ANZAC Day’ (25 april) en de ‘Passchendaele Ceremony met fakkeltocht’ (10 november). Het Kenniscentrum organiseert dit jaar ook drie WO1-lezingen.  

Wij zijn ervan overtuigd dat het verhaal van de Slag bij Passendale en bijgevolg dus ook het verhaal van het MMP1917 actueel blijft. Meer dan 100 jaar later blijft het maatschappelijk belang van ons verhaal sterk aanwezig. Oorlog blijft tot op de dag vandaag veel onschuldige slachtoffers maken’,  aldus Joachim Jonckheere, Gedelegeerd Bestuurder MMP1917.

2019

Copyright Eric Compernolle