Zoeken

MMP1917 opent tijdelijke tentoonstelling over de wederopbouw op 8 juni

Nadat het Memorial Museum Passchendaele 1917 op 18 mei terug de deuren opende, gaat op 8 juni ook de nieuwe tijdelijke tentoonstelling open. De expo ‘Feniks, Huib Hoste en het modernisme’ brengt het verhaal van modernistisch architect Hoste en de wederopbouw in Zonnebeke na de Eerste Wereldoorlog. Deze gratis tentoonstelling in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Zonnebeke is open tot 15 november 2020.

Zonnebeke wordt vanaf oktober 1914 meegezogen in de allesverwoestende Eerste Wereldoorlog, waardoor de inwoners op de vlucht slaan. Wanneer de eerste bewoners terugkeren, vinden ze niets terug. De streek ziet eruit als een savanne en overal liggen hoopjes puin en ondergelopen bomkraters.

Eerste modernistische kerk van België

Na de Eerste Wereldoorlog wordt Huib Hoste aangesteld als urbanist-architect voor de gemeente Zonnebeke. Terwijl de oorspronkelijke bewoners teruggrijpen naar het verleden om de sporen van de oorlog uit te wissen, verwezenlijkt Huib enkele unieke modernistische gebouwen. Zo wordt de kerk van Zonnebeke gezien als de eerste modernistische kerk van België. Hoste krijgt niet alleen de opdracht de kerk maar ook de bijhorende pastorie, het gemeentehuis, de gemeenteschool en directeurswoning, de kerk van Geluveld … te ontwerpen. De tentoonstelling geeft een overzicht van zijn ontwerpen in de gemeente en regio.

Virtual Reality

De heropbouw van de Zonnebeekse kerk verliep niet van een leien dakje. Na het dodelijk ongeval tijdens de bouw en enkele geschillen met de gemeente, zet men de samenwerking stop. De pastoor laat daarna de rest van het interieur door anderen inrichten, geheel tegen de plannen van Hoste in. Door de Virtual Reality in de expo, ontdekken de bezoekers hoe het interieur van de kerk er volgens Hoste had moeten uitzien.

‘Dankzij het project Feniks 2020, kunnen we met steun van Toerisme Vlaanderen en in nauwe samenwerking met de provincie West-Vlaanderen en andere gemeentes uit de Westhoek het volledige verhaal brengen dat het uitzicht van de Westhoek tot op vandaag bepaalt. De gebundelde krachten zet onze regio ook na de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog op de kaart. We brengen het verhaal op een kwalitatieve manier, naar een ruim en divers publiek.’, zegt Steven Vandenbussche, Directeur van het MMP1917.

Deze tijdelijke tentoonstelling maakt deel uit van Feniks 2020. Dit project vertelt het opmerkelijke verhaal van de wederopbouw van de voormalige frontzone in de Westhoek na de totale vernielingen van de Eerste Wereldoorlog. Verschillende steden, gemeenten en musea zetten hun schouders onder een jaarprogramma van expo’s, evenementen en toeristische routes. Meer info op https://www.flandersfields.be/nl/feniks2020

Klik hier voor de foto's.