Zoeken

MMP1917 en gemeente Zonnebeke stellen unieke WO1 Dugout open voor grote publiek

banner

Naar aanleiding van ‘100 jaar Slag bij Passendale’ openen het Memorial Museum Passchendaele 1917 en de gemeente Zonnebeke met steun van de Vlaamse Regering, het Agentschap Onroerend Erfgoed en het intergemeentelijk samenwerkingsverband CO7 de ‘Zonnebeke Church Dugout’. Tussen 31 juli en 10 november 2017 kan het grote publiek deze unieke ondergrondse WO1 constructie nabij de kerk van Zonnebeke bezoeken.

In 1989 onderzochten archeologen voor het eerst deze dugout. Eind september 2016 startte het onderzoek naar de toegankelijkheid voor de openstelling in 2017. Na het positief advies van het eindverslag van het ingenieursbureau, konden het museum en de gemeente begin maart 2017 de werken starten.

Online reservatie voor bezoek aan uitzonderlijk ondergronds erfgoed
Vanaf 1 mei 2017 kunnen individuele bezoekers en groepen  tickets voor de dugout reserveren via de website van het Memorial Museum Passchendaele 1917 (http://www.passchendaele.be/tickets). Wie een bezoek aan de dugout combineert met het nabijgelegen museum, betaalt €2,5 bovenop het museumtarief. Een bezoek zonder de combinatie met het MMP1917 kost €6.
Omwille van veiligheidsredenen kunnen maximaal 50.000 personen tijdens de herdenkingsperiode van ‘100 jaar Slag bij Passendale’ de dugout bezoeken. Na 10 november gaat de ‘Zonnebeke Church Dugout’ voorgoed dicht.

Bijzonder goed bewaarde dugout
Het ondergrondse complex is één van de best bewaarde dugouts in de regio doordat de geallieerden de dugout onder de fundamenten van de voormalige kerk bouwden. De constructie bestaat uit een hoofdgalerij van bijna 29 meter lang, zijgangen, 5 kamers en 2 toegangstrappen en ligt zo’n 5 meter onder de grond. De oorspronkelijke uitgang wordt vervangen door een nieuwe uitgang waardoor de bezoekers door de volledige hoofdgalerij kunnen wandelen.

‘Gezien het historische belang van deze dugout en het tijdelijke karakter van dit project, zijn wij rotsvast overtuigd van de meerwaarde en de bijhorende internationale belangstelling tijdens de komende herdenkingsperiode. Deze ‘once in a lifetime experience’ sluit volledig aan bij de filosofie die wij vanuit het Memorial Museum Passchendaele 1917 hanteren: een militair-historisch museum waar de experience een belangrijk aspect vormt’, aldus Steven Vandenbussche, directeur van het Memorial Museum Passchendaele 1917.

Bekijk hier de preview van de Zonnebeke Church Dugout:

Download de foto's hier.

Voor meer informatie:

Memorial Museum Passchendaele 1917
Berten Pilstraat 5A
8980 Zonnebeke
www.passchendaele.be

debbie.manhaeve@passchendaele.be
t: 051/77 04 41