Zoeken

Kanonnen Woolwich

Zonnebeke ontvangt twee unieke artilleriestukken.

De artillerie collectie te Woolwich (UK), een van de grootste ter wereld, ontleent twee historisch waardevolle artilleriestukken aan het MMP1917. De stukken zijn kanonnen die in de regio tijdens WOI veelvuldig werden ingezet. Het Memorial Museum Passchendaele 1917, dat het militair-historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek vertelt, zal hierdoor beschikken over twee nieuwe topstukken in hun collectie.

De Britse 8 inch (20cm) is een van de zwaardere stukken die door de Britten relatief dicht bij het front werden ingezet om de Duitse verdedigingstellingen te bombarderen. Tot op vandaag worden veel projectielen van dit type kanon teruggevonden op strategische punten rond Mesen, Wijtschate en Zonnebeke. Na de Eerste Wereldoorlog werden de stukken vaak omgesmolten om het staal van de kanonnen te hergebruiken. Dit feit zorgt ervoor dat dit type kanon vandaag eerder zeldzaam is terug te vinden.

Kanonnen Woolwich

Een ander stuk dat wordt geschonken aan het Memorial Museum Passchendaele 1917 is het Franse 105mm Schneider kanon, dat door Fransen en Belgen werd ingezet ten noorden van de Ieperboog. Zo ook dus bij de verovering van Zonnebeke en Passendale tijdens het eindoffensief door Belgische troepen.

De kanonnen werden na de Eerste Wereldoorlog ook tijdens de Tweede Wereldoorlog ingezet, waardoor enkele kleine ingrepen gebeurden aan het kanon. Uiteraard wil het MMP1917 deze stukken in hun oorspronkelijke staat herstellen. Momenteel zoekt het museum hierbij naar de mogelijkheden. Uiteindelijk hoopt het museum dat de kanonnen vanaf 2017, het belangrijkste herdenkingsjaar voor de regio, te bezichtigen zullen zijn voor het ruime publiek.

De Kanonnen worden geleverd op donderdag 4 februari om 14u00 in de Klokhofstraat nr. 11 in Beselare.