Zoeken

Inhuldiging 8 meter hoog Māori monument in Zonnebeke

banner

Op 25 april 2019, ANZAC Day, wordt een nieuw herdenkingsmonument in het Passchendaele Memorial Park te Zonnebeke onthuld. De houtsculptuur ter ere van de Nieuw-Zeelandse Maori en andere soldaten uit de Eerste Wereldoorlog, bevindt zich naast het Memorial Museum Passchendaele 1917.

Meester houtsnijders, docenten en studenten van de New Zealand Maori Arts and Crafts Institute (NZMACI) in Rotorua, Nieuw Zeeland creëerden de pou maumahara. Ze vervaardigden deze herdenkingssculptuur uit een inheemse Nieuw-Zeelandse houtsoort van meer dan 4.500 jaar oud. Deze film toont beelden van de creatie: https://vimeo.com/125096123

NZMACI bestuurslid David Tapsell onthult dat de pou maumahara de naam ‘Pohutukawa’ kreeg, genoemd naar de inheemse Nieuw-Zeelandse boom die symbool staat voor een nieuw begin.

‘Pohutukawa bomen verwelkomden de tupuna  (voorouders) van de Nieuw-Zeelandse Maori’s toen deze voor het eerst voet aan wal zetten in dit land. Het is ook de boom die spiritueel afscheid neemt van onze dierbaren.’

De rode pohutukawa bloem wordt vaak vergeleken met de bloeiende klaproos van Passendale.

‘Het sculptuur heeft twee kanten die zowel Tumatauenga (oorlog) als Rongomaraeroa (vrede) voorstellen. Op die manier herdenken we zowel degenen die verre afstanden aflegden om deel te nemen aan de oorlog, alsook degenen die in Nieuw-Zeeland bleven’, verklaart Tapsell.

‘De beste graveerders van ons land herdenken met dit sculptuur de herinnering aan onze voorouders. NZMACI is trots over de realisatie van dit wonderbaarlijke werk en is vereerd om het aan de gemeente Zonnebeke te schenken.’

Het monument weegt meer dan zes ton en bereikt een hoogte van acht meter.

De heer Gregory Andrews, ambassadeur van Nieuw-Zeeland in België beklemtoont dat de inhuldiging van de pou maumahara een gepaste manier is om de herdenkingsperiode van de Nieuw-Zeelandse ondersteuning en inzet tijdens de Eerste Wereldoorlog af te sluiten.

‘Het verhaal dat de pou maumahara brengt, maakt deel uit van Nieuw-Zeelands’ gemeenschappelijke geschiedenis met België. De Nieuw-Zeelanders bezoeken ook elk jaar deze regio om de soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog vochten, te herdenken.’

‘Het is tevens de eerste keer dat de rol van de Maori in de Eerste Wereldoorlog op deze manier wordt erkend.’

Dirk Sioen, burgemeester van Zonnebeke, merkt op dat de installatie van de pou maumahara naast het Memorial Museum Passchendaele 1917, een symbool is voor de langdurige verbondenheid van de lokale gemeenschap met Nieuw-Zeeland.

‘Het is van ontzettend groot belang om onze gemeenschappelijke geschiedenis te vertellen en te verspreiden onder de vele bezoekers van de voormalige slagvelden van Passendale.’

De inhuldiging van de herdenkingssculptuur vindt plaats op 25 april tijdens een speciale plechtigheid,  na de jaarlijkse Australische en Nieuw-Zeelandse ANZAC Day dawn service op CWGC Buttes New British Cemetery in het Polygoon Bos te Zonnebeke. De plechtigheid is toegankelijk voor het publiek.

Vertegenwoordigers van de NZMACI, waaronder één van de meester houtsnijders van het instituut, geven ook enkele workshops in Zonnebeke. Hierbij leggen ze de nadruk op de Maori beschaving om de interactie tussen de beide culturen te bevorderen in de weken voor ANZAC Day. Meester houtsnijder James Rickard verblijft van 6 tot 16 april in België om de pou maumahara af te werken. De media kunnen hem filmen of fotograferen wanneer hij hiermee bezig is.

Praktisch:

Herdenking: Inhuldiging van een nieuwe herdenkingssculptuur ter ere van de Nieuw-Zeelandse Maori en andere soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.
Wanneer: ANZAC Day (25 april) om 8u45, na de jaarlijkse Australische en Nieuw-Zeelandse dawn service
Waar: Passchendaele Memorial Park, naast het Memorial Museum Passchendaele 1917, Berten Pilstraat 5C, 8980 Zonnebeke

Klik hier voor de foto's.