Zoeken

Einde herdenkingsperiode ‘100 Jaar Slag Bij Passendale'

banner

In Groot-Zonnebeke vinden tussen 8 en 12 november heel wat plechtigheden en andere activiteiten plaats. Het Memorial Museum Passchendaele 1917, de gemeente Zonnebeke en het GPS 1917 vzw herdenken, in samenwerking met de Canadese en Vlaamse Overheid, de Canadese inname van de puinen van Passendale op 10 november 1917. Deze herdenkingen vormen het einde van de herdenkingsperiode ‘100 jaar Slag bij Passendale’ die op 29 juli van start ging.

Een Canadese delegatie neemt deel aan meerdere plechtigheden in Zonnebeke, Ieper en Langemark-Poelkapelle. De officiële plechtigheden in Zonnebeke starten met de inhuldiging van de Canada Gate en een plechtigheid bij zonsondergang aan het Crest Farm Canadian Memorial op 9 november. De dag daarna is er nog een grote plechtigheid op CWGC Tyne Cot Cemetery.

Slotplechtigheid en concert ‘Passchendaele: The end of the Road’
Naar jaarlijkse traditie vindt op 10 november de ‘Passchendaele Ceremony’ aan Crest Farm in Passendale plaats. Boegbeeld van deze herdenking is Willem Vangheluwe, een Roeselaarse emigrant. De plechtigheid start om 18u, gevolgd door een fakkeltocht langs de Canadalaan. De optocht volgt het traject van de laatste bloedige 600 meter van de aanval en eindigt aan de kerk van Passendale. Naar aanleiding van ‘100 jaar Slag bij Passendale’ kreeg de plechtigheid dit jaar de titel ‘Passchendaele: The end of the Road’. Na de ceremonie is er een gratis openluchtreceptie voor de deelnemers op het marktplein. Om 20u30 gaat het gelijknamige concert in de kerk van Passendale door. Meer informatie over de tickets via www.passchendaele2017.org.

Opening herinneringstuin en sluiting Zonnebeke Church Dugout
Op 9 november wordt om 13u de Canadese herinneringstuin in het kasteeldomein van Zonnebeke officieel geopend. De Canadese herinneringstuin is één van de zeven tuinen in de vorm van een klaproos in het thematische Passchendaele Memorial Park. De Canadese tuin bevat planten uit elke Canadese klimaatzone die symbool staan voor de inwoners van alle Canadese regio’s die betrokken waren in de Slag bij Passendale. Daarnaast is er ook een sculptuur van een Canadese kunstenares met Inuit-roots. Op 10 november gaat de Zonnebeke Church Dugout tijdens een korte plechtigheid voorgoed dicht. Deze ondergrondse site is sinds 31 juli open voor het grote publiek.

Alex Decoteau Trophy
Alex Wuttunee Decoteau vertegenwoordigde Canada op de Olympische Spelen in 1912 op de 5.000 meter.  Hij sneuvelde tijdens een aanval op de hoogtes rond het verwoeste Passendale. Het MMP1917 en de Zonnebeekse loopvereniging ZoLo organiseren op zondag 12 november de loopwedstrijd ‘Poppies’Run – In memoriam Alex Decoteau’. Het circuit van de 10 miles bevat een ‘Alex Decoteau Run’ van 5.000 meter doorheen het historische slagveld met muzikale en visuele omlijsting.

Alle informatie via www.passchendaele2017.org.