Zoeken

Australisch minister voor veteranenzaken opent herinneringstuin in Zonnebeke

banner

In het Passchendaele Memorial Park opende de Australische Minister voor Veteranenzaken, Dan Tehan op maandag 24 april de Australische herinneringstuin. De plechtigheid werd bijgewoond door de Australische ambassadeur en verschillende andere notabelen. Ook enkele Zonnebeekse jongeren waren aanwezig om de Australische slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te herdenken.

Herdenking met symbolisme
Australië leed zware verliezen in de Eerste Wereldoorlog. In oktober 1917 alleen al vielen rond  Passendale meer dan 6.600 slachtoffers. Het ontwerp van de Australische herinneringstuin brengt hulde aan deze soldaten waarvan de meeste in anonieme graven zijn begraven. Blikvanger van de tuin is het kunstwerk van glazen komvormige structuren. Deze kommen verwijzen naar de brodiehelm en de met water gevulde kraters in het verwoeste landschap. Het glas refereert naar de prominente rol van de Australiërs op het gebied van de glasproductie tijdens WOI.  In het glas werden kleine koperen bolletjes verwerkt die symbool staan voor de Australische levens die werden meegesleurd in WOI.  De beplanting  in de tuin verwijst naar de variëteit in de Australische omgeving en het leven terwijl een grote krater tussen de planten symbool staat voor de destructieve kracht van de oorlog. Samen met de eucalyptusbomen, geplant volgens het patroon van de Australische vlag, vormt dit alles een symbolische herinnering aan de vele ontberingen van de Australische mannen en vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Zeven poppy tuinen
De Australische herinneringstuin is één van de zeven tuinen in de vorm van een klaproos in het thematische Passchendaele Memorial Park. Op vraag van het Memorial Museum Passchendaele 1917 verzorgen verschillende naties die meestreden in de Eerste Wereldoorlog het ontwerp en de aanleg van hun tuin.

‘In 2015 en 2016 werden de Duitse en de Amerikaanse herinneringstuin geopend. In het kader van ‘100 jaar slag bij Passendale’ zullen we later dit jaar de Britse, Nieuw-Zeelandse en Canadese herinneringstuin openen. De inhuldiging van de Belgische tuin zal in 2018 gebeuren’, aldus Sabine Vanderhaeghen, Schepen herdenking 14-18 en voorzitter MMP1917.

'Deze tuin is een mooi eerbetoon aan alle Australische soldaten die hier gevochten hebben, zodat de Belgische bevolking kan genieten van de vrijheid die ze vandaag hebben', aldus Dan Tehan, Australische Minister voor Veteranenzaken.

Download de foto's hier.

poppytuin