Zoeken

Amerikaanse Herinneringstuin plechtig geopend in Zonnebeke

banner

De Ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika in België, Denise C. Bauer, opende op donderdag 27 oktober de Amerikaanse herinneringstuin in het Passchendaele Memorial Park. De tuin maakt deel uit van het herinneringspark voor naties die meestreden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De officiële opening werd bijgewoond door verschillende notabelen en Zonnebeekse jongeren.

Een minder bekend hoofdstuk uit WO1 in de kijker
In de winter van 1914-1915 kreeg de Belgische burgerbevolking te maken met honger en tekorten. Onder leiding van toekomstig Amerikaans president Herbert Hoover werd de ‘Commission For Relief in Belgium’ opgericht. Dit internationale netwerk verscheepte tussen januari 1915 en december 1918 3,2 miljoen ton aan voedselhulp naar België.
Dit minder gekende hoofdstuk van de Eerste Wereldoorlog vormt het onderwerp van de ‘American Passchendaele Memorial Garden’. De eiken planken met foto’s van Belgische burgers zijn een weergave van de kisten die de goederen beschermden tijdens de overtocht naar België. In het midden staat een metalen structuur met een geborduurde poppy. Deze structuur staat symbool voor de bloemzakken die Belgische kinderen als dank versierden vooraleer de zakken terug naar Amerika gestuurd werden. Een kaart met de Amerikaanse staten in wit beton verwijzen naar het witte marmer van de oorlogsmonumenten in Washington D.C. en de graven op Amerikaanse begraafplaatsen. Een quote van Woodrow Wilson maakt het ontwerp af.

Zeven poppy tuinen
De Amerikaanse herinneringstuin is één van de zeven tuinen in de vorm van een klaproos in het thematische Passchendaele Memorial Park. Op vraag van het Memorial Museum Passchendaele 1917 verzorgen verschillende naties die meestreden in de Eerste Wereldoorlog het ontwerp en de aanleg van hun tuin.

‘Vorig jaar openden we de eerste herinneringstuin, namelijk de Duitse poppy tuin. In het kader van ‘100 jaar slag bij Passendale’ willen we in 2017 de Britse, Australische, Nieuw-Zeelandse en Canadese herinneringstuin openen’, aldus Steven Vandenbussche, Directeur Memorial Museum Passchendaele 1917.

‘Wij zijn erg vereerd dat wij deel uitmaken van het Passchendaele Memorial Park. Vandaag zijn wie hier met onze vrienden en bondgenoten om de offers die tijdens de oorlog gebracht werden te herdenken en om onze blijvende samenwerking te beklemtonen. Het project van de herinneringstuinen is een project waar de gemeente Zonnebeke en het Memorial Museum Passchendaele 1917 trots op kunnen zijn’, aldus Denise C. Bauer, Ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika in België.

Klik hier voor de foto's.

 

Voor meer informatie:
Memorial Museum Passchendaele 1917
Berten Pilstraat 5A
8980 Zonnebeke
www.passchendaele.be

debbie.manhaeve@passchendaele.be
T +32 (0)51 77 04 41