Zoeken

Herfstzoektochten in Zonnebeke en Passendale vanaf 02/09/17 tot en met 29/10/17

Tijdens de maanden september en oktober kan worden deelgenomen aan twee auto- of fietszoektochten langsheen een parcours dat loopt door een deel van wat 100 jaar geleden het slagveld was van de Derde Slag bij Ieper, ook gekend als de Slag bij Passendale. De zoektochten zijn een initiatief van de zoektochtenvereniging WRV (West-Vlaamse Rally-vrienden) in samenwerking met Toerisme Zonnebeke.

De vereniging WRV stelt zich tot doel het deelnemen aan zoektochten te promoten en tevens mensen samen te brengen die van het deelnemen aan zoektochten hun hobby willen maken. Reeds gedurende een aantal opeenvolgende jaren organiseert WRV daarom tijdens het najaar twee leuke, ontspannende en tevens leerrijke zoektochten, telkens in een andere stad of regio van de provincie West-Vlaanderen.

Dit jaar werd ervoor gekozen om de zoektochten te kaderen in de herdenking van 100 Slag bij Passendale. De brochures bevatten dan ook heel wat achtergrondinformatie over wat zich in de maanden oktober en november van 1917 zoal voltrokken heeft in en rond dit dorp dat toen nagenoeg volledig van de kaart geveegd was. Britse, Australische, Nieuw-Zeelandse en Canadese troepen hebben hier in erbarmelijke omstandigheden gestreden voor een terrein-winst van amper 8 km ten koste van bijna een half miljoen slachtoffers. Beide zoektochten volgen een parcours van een 15-tal km waarbij gestart wordt in het prachtige kasteelpark rond het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke en waarbij een bezoek aan het Tyne Cot Cemetery in Passendale zeker ook niet mocht ontbreken. Daarnaast wordt eveneens halt gehouden bij diverse monumenten en gedenktekens in de omgeving, die alle in het teken staan van de gebeurtenissen die zich hier 100 jaar geleden hebben afgespeeld. De zoektochten hebben als doel om de deelnemers op een eerder luchtige wijze, via het inbouwen van een element spel en ontspanning, met deze gebeurtenissen te laten kennismaken.

De eerste zoektocht is een eenvoudige fotozoektocht zonder strikvragen. Langsheen het parcours moet men van een 24-tal foto’s trachten te achterhalen waar ze precies genomen werden. De foto’s zijn duidelijk herkenbaar, niet getrukeerd en zeker niet lastig om te ontdekken. Bij elke gevonden locatie dient men een eenvoudige vraag op te lossen. Er moeten enkel foto’s herkend worden op de diverse halteplaatsen. Er moet dus niet gezocht worden al rijdend met de fiets of met de auto zodat de deelnemers zich op een veilige wijze van de ene naar de andere locatie kunnen verplaatsen. Deze zoektocht is dan ook uitermate geschikt om eraan deel te nemen in familieverband, met de kinderen of met vrienden maar ook wie graag eens alleen op verkenning gaat, zal hier zeker plezier aan beleven.

De tweede zoektocht is iets moeilijker en bevat meerdere strikvragen waardoor hij echt wel een uitdaging vormt voor de liefhebber van dergelijk genre zoektochten. Toch is er ook hier naar gestreefd om het niet al te moeilijk te maken zodat het leuk en ontspannend blijft voor iedereen die de uitdaging durft aan te gaan. In deze zoektocht worden eveneens enkel vragen gesteld op de halteplaatsen waar telkens een korte wandeling werd uitgestippeld.

Men kan kiezen aan welke zoektocht men wenst deel te nemen en de echte zoektochtfanaten kunnen zich zelfs aan beide formules wagen. Beide zoektochten staan immers open voor het grote publiek en men mag het parcours zo vaak men wil opnieuw verkennen gedurende de ganse periode waarin de zoektochten doorgaan.

Iedereen die zijn deelnemingsformulier op tijd indient, mag bovendien op de prijsuitreiking, die doorgaat op zondag 19 november (te Esen-Diksmuide), een mooie en waardevolle prijs kiezen uit de zeer ruime en goed gevulde prijzentafels. Er is een aparte prijzentafel voorzien per zoektocht.

Voor het aanschaffen van deelnameboekjes (10 euro) kan men tot en met zondag 29 oktober terecht op de volgende adressen:

  • Toerisme Zonnebeke, in de museumshop van het Memorial Museum Passchendaele 1917, Berten Pilstraat 5A te Zonnebeke. Openingsuren: elke dag van 9u. tot 18u.
  • Brasserie ‘De Volksbond’, Ieperstraat 26 te Zonnebeke. Open van 12u. tot 20u30 (gesloten op woensdag en donderdag en eveneens van 02/10/17 tot en met 12/10/17, jaarlijks verlof)

Wie meer inlichtingen wenst over de zoektochtenclub WRV of informatie wenst omtrent de Herfstzoektochten kan vrijblijvend een mailtje sturen naar info@wrvzoektochten.be of een kijkje nemen op de website www.wrvzoektochten.be waarop tevens heel wat informatie terug te vinden is over zoektochten in het algemeen.