Zoeken

Steun voor 3 WOI-projecten 'Het landschap getuigt'

Het provinciebedrijf Westtoer en Toerisme Vlaanderen kennen subsidies toe om projecten te ontwikkelen in het kader van WOI-themajaar 'Het landschap getuigt', waaronder twee projecten van ons museum.

Bij het eerste project wordt op zoek gegaan naar verdwenen sporen in het landschap. Aan dit regionaal project nemen maar liefst 20 partners en gemeenten deel, onder coördinatie van Westtoer en het Regionaal Landschap Westhoek.

In Zonnebeke wordt de nadruk gelegd op de verdwenen begraafplaatsen die na WOI zeer talrijk aanwezig waren. Een uniek land art kunstwerk zal de locatie visueel aanwijzen en via de erfgoedapp ontdek je haar geschiedenis en persoonlijke verhalen.

Het project zal voorgesteld worden in april 2023.

Het tweede project is een theaterwandeling in samenwerking met de University of Kent. Samen met een gids ga je op stap en wordt er halt gehouden op verschillende stopplaatsen waar acteurs taferelen naspelen uit het Zonnebeke in de jaren 1920. Tijdens de wandelingen komen verhalen van zowel de Britse als de Duitse bezoekers aan bod en hun interactie met elkaar en de lokale bevolking. Tijdens de voorstellingen gaan de acteurs ook in dialoog met het oorlogsverleden, de heropbouw en het nieuwe fronttoerisme. Dit evenement vindt plaats in mei 2023.

Het derde project is een tijdelijke tentoonstelling in 2024 waarbij we de rol van het landschap tijdens de Slag bij Passendale willen belichten. De tentoonstelling wordt opgebouwd rond drie landschappelijke categorieën van herinneringsdragers: militaire begraafplaatsen en monumenten, oorlogsrelicten en andere landschapelementen. In de tentoonstelling word je op vier verschillende manieren meegenomen doorheen de geschiedenis van het herinneringslandschap: via het informatieve gedeelte, de personalia, de interactieve kaartentafel en de 'landschapskiosk'. In deze kiosk kan je op maat gemaakte wandel- en fietstochten terugvinden, waaronder een wandeling door het tijdelijk land art project 'Reflectiepunten' in het kasteelpark van Zonnebeke. Deze wandelingen vormen een verlengde van de tijdelijke tentoonstelling en gaat open in het voorjaar van 2023.

Foto: Detail van een toeristische kaart uit de jaren 1920 dat zowel geallieerde als Duitse begraafplaatsen toont. MZ 13645

Het landschap getuigt