Zoeken

103 jaar Slag bij Passendale wordt passend herdacht in aan de Nieuw-Zeelandse herinneringstuin

Het landschap tussen Ieper en Passendale vormde een eeuw terug het decor voor de meest bloedige Slag uit de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. Tussen 31 juli, vandaag precies 103 jaar geleden, en 10 november 1917 vallen meer dan een half miljoen slachtoffers. Passendale werd beter bekend als Passion-dale (dal van het lijden) en is tot op heden een internationaal symbool voor totaal oorlogsgeweld.

‘Het gemeentebestuur van Zonnebeke en het Memorial Museum Passchendaele 1917 blijven ook na de eeuwherdenking alle slachtoffers herdenken en de vredesboodschap uitdragen’, aldus schepen Vanderhaeghen.

Dat de Slag een grote indruk heeft nagelaten op de troepen die hier gestationeerd waren, blijkt ook uit het verhaal van Alexander Worsfold die zijn dochter ‘Zonnebeke’ noemde. Zo was hij in Zonnebeke gestationeerd op 5 februari 1918 wanneer zijn dochter werd geboren. De zoon van ‘Zonnebeke’, Philip Martell noemde zijn dochter ‘Zonn’ en zij gaf haar dochter op haar beurt de naam ‘Zonnebeke’ als tweede naam. Zo blijft de verbondenheid met Zonnebeke tot op vandaag bestaan. Die verbondenheid wordt tastbaar met de aanplant van een ‘Hebe Speciosa’, een typisch Nieuw-Zeelandse plant gekweekt uit zaadjes afkomstig van de tuin van ‘Zonnebeke’ Worsfold in Nieuw-Zeeland.

De Hebe Speciosa wordt door de Nieuw-Zeelandse ambassadeur H.E. Gregory Andrews geplant naast de herinneringstuin.

De herdenking verplaatst zich na de aanplant naar de ‘Pou Maumahara’ in het Zonnebeekse Kasteeldomein, die op 25 april 2019 werd ingehuldigd en de inzet van de Nieuw-Zeelandse Maori tijdens WOI eert.

‘Het is van ontzettend groot belang om de gemeenschappelijke geschiedenis te vertellen en te verspreiden onder de vele bezoekers van de voormalige slagvelden van Passendale.’, aldus schepen Vanderhaeghen.

In Komen-Waasten zal de ambassadeur van Nieuw-Zeeland eveneens deelnemen aan een plechtigheid ter herdenking van zijn landgenoten die daar streden bij de start van de Slag bij Passendale.

103

Contactpersonen:

Freddy Declerck MNZM OAM – director New Zealand Pilgrimage Trust VZW

Bart D’Hulster – Diensthoofd Toerisme Zonnebeke