Zoeken

MUSEUMDEUREN TERUG OPEN VANAF 1 FEBRUARI

Het Passchendaele Museum in Zonnebeke opent vanaf 1 februari opnieuw de deuren na de jaarlijkse sluitingsperiode. Nieuw dit jaar is de tijdelijke expositie ‘Here Dead We Lie’ van de University of Kent en de tentoonstelling rond een unieke bruikleen.

Tijdelijke fotografietentoonstelling in combinatie met poëzie en objecten
In samenwerking met de University of Kent, stelt het museum van 1 februari tot en met 15 december foto’s van amateurfotograaf en slagveldgids Mark Allen tentoon. Met zijn telefoon legde hij de afgelopen jaren talrijke begraafplaatsen en herinneringsmonumenten vast op de gevoelige plaat. De foto’s in deze tentoonstelling nam hij op de vroegere slagvelden rond Ieper. De expo 'Here Dead We Lie' combineert de beelden met poëzie en museumobjecten met ‘het verleden leeft in ons heden’ als rode draad.

Tentoonstelling rond levensreddende tas
In november 2021 schonken de Nederlandse Denise en Bert Rouwenhorst een tas gevuld met een notitieboekje, een kaart, eetgerei … in bruikleen aan het museum. De tas behoorde toe aan Denises grootvader William Henry Cousins. Op 15 juli 1917 draagt hij de tas op zijn rug terwijl hij wordt verrast door een Duits bombardement. William raakt hierbij zwaar gewond. De gaten in zijn tas en bezittingen tonen aan dat hij zijn leven dankt aan die tas.

Nog meer focus op beleving vanaf 2023
De beleving van de bezoeker staat centraal bij het Passchendaele Museum. Vanaf volgend jaar wil het museum daar nog meer op inzetten door de cinemazaal om te bouwen tot een nieuwe immersieve ruimte. Tot 16 november 2022 kunnen bezoekers er nog de film bekijken die in 10 minuten een overzicht geeft van de Slag bij Passendale. Gelijktijdig met de film volgen de kijkers de vooruitgang van de geallieerden op een maquette van het landschap uit 1914. De nieuwe zaal zal de bezoekers nog meer onderdompelen in het 1917-verhaal.