Zoeken

HERDENKING ANZAC DAY IN BUBBEL EN MET KUNST

Zonnebeke, 21/04/2021

HERDENKING ANZAC DAY IN BUBBEL EN MET KUNST  

Onze jaarlijkse ANZAC Day plechtigheden op 25 april gaan, net als vorig jaar, omwille van de corona maatregelen niet door.  Samen met de gemeente Zonnebeke herdenken we daarom de inzet van het ‘Australian and New Zealand Army Corps’ (ANZAC) opnieuw op andere, coronaveilige manieren zoals de inhuldiging van het kunstproject ‘Faces of War’ en verschillende bubbel-herdenkingen.

Kunstproject stelt alle betrokken naties in WO I voor
Vanaf 25 april stelt Jan Fieuw zijn nieuwe kunstproject ‘Faces of War’ aan de ingang van ons museum tentoon. Het kunstwerk uit dwarsliggers is een eerbetoon aan diegenen die het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikte men dwarsliggers om spoorlijnen te maken voor het transport van munitie, wapens, voedsel en troepen. Na WO I schermden de boeren hun velden met deze dwarsliggers af. Nu kerft Jan uit deze balken 129 gezichten van anonieme soldaten uit de 129 landen die betrokken waren bij de Groote Oorlog. Sommige dwarsliggers bevatten nog kogels of granaatscherven. Het kunstwerk blijft nog tot en met 25 juli in het kasteeldomein van Zonnebeke en kan je gratis bezoeken. Klik hier voor meer informatie over deze kunstinstallatie. 

Herdenk in bubbel
Vorig jaar lanceerden we de oproep om op 25 april om 6u ’s morgens buiten te staan met een lichtje tijdens ons online reflectiemoment. Een oproep die massaal beantwoord werd. Dit jaar zijn we mede-organisator van de livestream van het ANZAC Day Beiaardconcert op Facebook. We werken hiervoor samen met Toerisme Ieper, Toerisme Poperinge, Toerisme Vlaanderen, Stad Ieper, het In Flanders Fields Museum, Hooge Crater Museum en Talbot House. Je kan het concert vanaf 11u30 volgen. Daarnaast kan je op onze Facebookpagina ook onze kransneerleggingen in Zonnebeke volgen en ons verslag van de ‘bubbel’-herdenkingen van de collega’s en onze vrijwilligers van het GPS 1917 bekijken.