Zoeken

Lezing: ‘Voetballen voor het goede doel: Torten Goetinck en de ‘Front Wanderers’ tijdens de Eerste Wereldoorlog’: 30/09/2021

Datum
donderdag 30 september, 2021 van 19:15 tot 20:45

Dat sport, en voetbal in het bijzonder, een sociale functie beoefent in de huidige maatschappij staat buiten kijf. Dit was echter ook al het geval tijdens en na de Eerste Wereldoorlog.
Voetbal was begin 1914 al heel populair in ons land. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, valt de Belgische voetbalcompetitie stil. Maar in het Belgisch leger blijft deze sport leven. Menig soldaat speelt achter het front een potje voetbal om de verveling tegen te gaan. Onder hen bevinden zich heel wat goede spelers die voor de oorlog in topclubs speelden. In 1916 wordt een militaire ploeg gevormd om het op nemen tegen een Frans team. Later krijgt dit elftal het statuut van nationale militaire ploeg en raakt gekend als de ‘Belgian Front Wanderers’. Aanvoerder van de ploeg is Hector ‘Torten’ Goetinck (1886-1943), die al sinds zijn 11 jaar voor Club Brugge speelt.

Dries Vanysacker gaat in zijn lezing dieper in op de rol en de avonturen van deze fameuze ‘Front Wanderers’ en Hector ‘Torten’ Goetinck.

Bio:
Dries Vanysacker (Roeselare, 1962) promoveert in 1992 tot doctor in de Letteren en de Wijsbegeerte aan de KU Leuven op een proefschrift over de 18de-eeuwse kardinaal Giuseppe Garampi (1725-92). Sinds 2011 is hij als professor aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen, KU Leuven, actief. Hij publiceerde reeds tal van boeken en artikelen over hekserij en magie in de vroegmoderne tijd, 18de-eeuwse kerkgeschiedenis, missiegeschiedenis en hedendaagse sportgeschiedenis. Momenteel focust hij zich vooral op de relatie tussen religie en sport.

Praktisch:

  • Donderdag 30 september 2021
  • Start om 19u15
  • Locatie: Kenniscentrum, Ieperstraat 1, 8980 Zonnebeke
  • €5,00 per persoon (incl. drankje), cash te betalen bij aankomst
  • Inschrijven

Ons kenniscentrum bevat heel wat documentatie over Hector ‘Torten’ Goetinck. In onze museumopstelling kan je enkele persoonlijke stukken van 'Torten' bekijken, zoals zijn voetbalschoenen, een boek en zijn mémoires.

----------

Voorstelling ARMAND
Op dinsdag 28 september 2021 kan je om 20u de voorstelling ‘ARMAND’ in het OC De Leege Platse Beselare bijwonen.
Kevin Van Doorslaer brengt front wanderer ‘Armand’ tot leven in een monoloog waarin 7 co-auteurs en een aantal figuranten hem bijstaan. ‘Armand’ is niet zomaar een voorstelling. De productie maakt gebruik van projectie én videomapping om een avond te brengen die de unieke man die Armand Swartenbroeks was eer betuigt, maar evenmin zijn makkers, zoals Hector ‘Torten’ Goetinck uit het oog verliest.
Een niet te missen avond voor iedereen met interesse in WO I, in voetbal en de Belgische voetbalgeschiedenis!

Tickets kan je hier online reserveren.