Zoeken

Lezing: ‘Bearing the “dreadful ordeal with patience and gallantry”: Australians and the Great War’: 29/04/2021

Datum
donderdag 29 april, 2021 van 19:15 tot 21:30

Wanneer Groot-Brittannië de oorlog verklaart aan Duitsland, ontketent dit heel wat reactie in Australië. Zonder officiële vraag van de Britse regering, ronselt het onmiddellijk zo’n 20.000 jonge mannen voor de oorlog. In het hele land haasten jonge mannen zich om dienst te nemen, terwijl verenigingen geld inzamelden voor liefdadigheidswerken, zoals het ‘Belgian Relief’. Vier jaar later telt Australië ongeveer 60.000 gesneuvelde militairen en zo’n 150.000 gewonden. De ‘Groote Oorlog’ liet het land diep verdeeld achter door grootschalige stakingen en twee betwiste referendums over de dienstplicht. Toch zorgde de oorlog voor één van de krachtigste, Australische verhalen: de ANZAC legende.

Op donderdag 17 september behandelt de Australische Matthew Haultain-Gall de betrokkenheid van Australië in de Eerste Wereldoorlog en de blijvende aantrekkingskracht van de ANZAC legende. Hij licht de link uit tussen Australië en België tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Hij besteedt hier in het bijzonder aandacht aan hoe de rol van de ‘Australian Imperial Force’ in de Ieperboog, de Mijnenslag en Slag bij Passendale, de afgelopen eeuw herdacht werd.
Australiër Matthew Haultain-Gall is als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Université Catholique de Louvain-la-Neuve (UCLouvain) in België. Zijn onderzoek focust op de socio-culturele impact van de Eerste Wereldoorlog. In 2017 behaalde hij zijn PhD aan de University of New South Wales, Sydney, Australië, waar hij dieper ingaat op de veldslagen van de ‘First Australian Imperial Force’ in België.

Lezing

Praktisch

  • Start om 19u15
  • Locatie: online
  • gratis deelname
  • Inschrijven
  • Engelstalige lezing

Foto: Australian infantry attack in Polygon Wood, Fred Leist (Australian War Museum, ART02927)