Zoeken

Lezing ‘Wereldoorlog I en de wederopbouw van boerderijen in Zonnebeke’

Datum
donderdag 07 maart, 2019 van 20:00 tot 22:00

LezingWie aan de verwoesting van Wereldoorlog I denkt, haalt zich meteen beelden van de Ieperse lakenhallen voor de geest. Een groot deel van de oorlogsverwoesting vond echter plaats in de kleine gemeenten. Dorpen als Passendale, Zonnebeke en Wijtschate werden volledig van de kaart geveegd en moesten worden heropgebouwd. Het idee dat de wederopbouw een unieke kans was om problemen zoals verstedelijking, plattelandsvlucht … op te lossen, vormde de rode draad doorheen het naoorlogse herstel. Architecten en landbouwdeskundigen braken een lans voor de constructie van modelboerderijen. Moderne woningen, stallen en schuren loodsten zowel het huishouden als het landbouwbedrijf de twintigste eeuw binnen. De architecten besteedden ook veel aandacht aan de bouwstijl van de wederopbouwboerderijen. Hierdoor zijn deze boerderijen vandaag nog steeds herkenbaar als ankerpunt in het landschap van de Westhoek.

Op 7 maart 2019 om 20u geeft Dries Claeys de lezing ‘Wereldoorlog  I en de wederopbouw van boerderijen in Zonnebeke’ in het Kenniscentrum van het MMP1917. Hij gaat dieper in op de boerderijbouw, een fundamenteel onderdeel van de wederopbouw van het platteland. De lezing legt de klemtoon op enkele Zonnebeekse voorbeelden.

DriesClaeys

Dries Claeys behaalde in 2013 zijn diploma als master in de geschiedenis aan de Universiteit Gent met een scriptie over de industrialisatie van de vlasnijverheid in Zuid-West-Vlaanderen. Sinds 2014 is hij verbonden aan het Interfacultair Centrum voor Agrarische Geschiedenis (KU Leuven). Hij bereidt er een proefschrift voor over de wederopbouw van het Belgische platteland na de Eerste Wereldoorlog.

Praktisch:

- Start om 19u45
- Kenniscentrum, Ieperstraat 1 B-8980 Zonnebeke
- €5,00/persoon, incl. drankje
- Inschrijvingen beperkt tot 40 personen VOLZET

- Betaling cash bij aankomst