Zoeken

Lezing ‘Sneuvelen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een kentering in de omgang met gesneuvelden‘ - VOLZET

Datum
donderdag 05 september, 2019 van 20:00 tot 22:00

Begrafenis Merkem (? WHI)Na een lange periode van vrede keek België op 4 augustus 1914 de oorlog in de ogen. Op dat moment besefte niemand wat voor verschrikkelijke gevolgen deze strijd zou hebben. 
Pas na 28 juni 1919, het officiële einde van de oorlog, kon men de vreselijke balans opmaken. Van Liège tot De Panne werd er gezocht naar de tienduizenden doden die geen rustplaats hadden. De gesneuvelden werden geïnventariseerd en de rechtbanken verklaarden hen als overleden.  Er werden militaire begraafplaatsen en ereperken aangelegd en vele gesneuvelden werden overgebracht naar hun woonplaats.

Op 5 september geeft Willem Segers een antwoord op de vragen rond de gesneuvelden en de vermisten in en buiten België.

Willem Segers is als militair verbonden aan de dienst Herinnering van het ‘War Heritage Institute’. Als bestuurslid van de heemkundige kring Oelegem, bracht hij enkele streekgebonden uitgaves over de oorlogsimpact in zijn geboortedorp uit. Zijn onderzoek naar gegevens over gesneuvelden, resulteerde in de website wardeadregister.be.

Willem is ook de bezieler van het project ‘Onze Vergeten Helden’. Met dit project werden de graven van Belgische gesneuvelden op gemeentelijke begraafplaatsen gemarkeerd met een herinneringsplaatje.

Praktisch:

- Start om 19u45
- Kenniscentrum, Ieperstraat 1 B-8980 Zonnebeke
- €5,00/persoon, incl. drankje
- Inschrijvingen (beperkt tot 40 personen) VOLZET

- Betaling cash bij aankomst