Zoeken

Britse herdenkingsplechtigheid ‘100 jaar Slag bij Passendale – de Derde Slag bij Ieper’

Datum
maandag 31 juli, 2017 van 08:00 tot 18:00
Locatie
Zonnebeke

Slag bij PassendaleNa ongeveer 100 dagen van zware gevechten vallen naar schatting 245.000 geallieerde en 215.000 Duitse slachtoffers (doden, vermisten en gewonden) voor een terreinverschuiving van slechts acht kilometer.

Op 30 en 31 juli organiseert de Britse overheid, in samenwerking met de Commonwealth War Graves Commission, de stad Ieper, de gemeente Zonnebeke en het Memorial Museum Passchendaele 1917, officiële plechtigheden om ‘100 jaar Slag bij Passendale, de Derde Slag bij Ieper’ te herdenken. De herdenking start op zondagavond 30 juli met een Last Post onder de CWGC Menenpoort en een live event met optredens en projectie op de Ieperse Lakenhalle. Op 31 juli wordt de focus naar de 12.000 grafstenen en 35.000 namen op het Tyne Cot Memorial op GWGC Tyne Cot Cemetery verlegd. Voor deze plechtigheid verdeelt de Britse overheid 4.000 gratis tickets uit aan nakomelingen aan de hand van een publieke registratie. De tickets worden per twee stuks uitgereikt. Registratie via www.passchendaele100.org.
 

Het MMP 1917 en de gemeente Zonnebeke bieden een alternatief programma aan 1.000 personen die geen ticket konden bemachtigen.

In totaal kan je uit drie subpakketten, met start aan parking C van Bellewaerde kiezen. In het eerste pakket neem je deel aan een gegidste Dawn Walk van 9km  met ontbijt en verschillende stopplaatsen waar  een gids extra  uitleg geeft. Het tweede pakket omvat een wandeling van 5.5 km met gids, ontbijt en verschillende stopplaatsen. De wandelingen eindigen op het kasteeldomein van Zonnebeke. Het derde pakket voorziet vervoer naar het kasteeldomein van Zonnebeke.  Alle pakketten bevatten een vrij bezoek aan het MMP1917, een Tommy Tucker maaltijd, live uitzending van de plechtigheid op groot scherm en vervoer met shuttlebus naar de parking (vanaf 16u) . Daarnaast krijg je ook vrije toegang tot het ‘Passchendaele Centenary Exhibition field’ met reenactors, tentoonstellingen, artefacten, infomodules …

Als deelnemer maak je trouwens ook kans om als eerste de Zonnebeke Church Dugout te bezoeken.  Deze bijzonder goed bewaarde dugout wordt na de plechtigheid officieel geopend en opengesteld voor het grote publiek. Daarnaast maak je ook kans om de plechtigheid op CWGC Tyne Cot Cemetery toch nog bij te wonen. Het museum verloot namelijk nog een groot aantal tickets onder de deelnemers.

Voor het eerste en tweede pakket betaal je € 20 per persoon. Het derde pakket kost €12 per persoon. Inschrijven kan tot en met zondag 23 juli op www.passchendaele.be/tickets. De winnaars van een ticket voor de plechtigheid of Zonnebeke Church Dugout, worden op maandag 24 juli per mail verwittigd.