Zoeken

Online rondleiding 9 - Dugouts

In het tweede deel van het museum verken je een reconstructie van een Brits ondergronds gangenstelsel uit 1917, gebaseerd op een deep dugout onder de kerk van Zonnebeke. In Vlaanderen worden vanaf 1917 steeds meer troepen samengebracht en raakt het landschap almaar meer vernietigd. Geschikte accommodatie vinden dicht bij de frontlijn wordt dan ook steeds moeilijker. De Britten beginnen daarom vanaf 1916 met de aanleg van deep dugouts (letterlijk ‘diepe uitgravingen’). Deze bevinden zich meestal een tiental meter onder de grond en bieden beschutting aan 50 tot 2000 man. De militairen leven er als mollen. Het is er vochtig, het stinkt en de gangen zitten vol met ongedierte. Toch is een dug-out ook een veilige plaats met enig comfort.

Object 1: lantaarn (MZ 04578)

Grote gangencomplexen worden verlicht met elektriciteit, maar de meeste, kleinere dugouts moeten het stellen met kaarsen en petroleumlampen. Zoals deze Britse lantaarn uit 1918. Ze doet tegelijk dienst als verwarmingselement voor een drinkbeker. (MMP1917, MZ 04578)

lant

Object 2: Lantaarn en tas (MZ 07135)

Deze Britse lantaarn uit 1915 werd gebruikt in een deep dugout en is vervaardigd door de firma J. Hinks & Son, een bedrijf in Birmingham. De Brit Joseph Hinks verbetert begin 19de eeuw de toen gangbare olielampen. Hij vindt de Duplex lamp uit, een uiterst populaire olielamp die in Groot-Brittannië tot de jaren 1980 wordt geproduceerd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog staat de stempel van het bedrijf voor kwaliteit, niet onbelangrijk gezien de slechte omstandigheden in deep dugouts. (MMP1917, MZ 07135)

lant tas

Object 3: waterpomp (MZ 02066)

Deze Britse waterpomp werd gebruikt in een deep dugout en is vervaardigd door de firma J. Tylor & Sons Ltd in Londen. Het bedrijf gaat terug tot de 18de eeuw, maar is bij het uitbreken van de Eerste wereldoorlog gespecialiseerd in watervoorziening en -afvoer. De waterpomp in het pompkamertje is het kloppende hart van de dugout. Ze moet elke minuut van de dag werken, anders loopt de constructie in enkele uren onder water. Er zijn steeds soldaten druk in de weer met pompen, meestal met de hand. (MMP1917, MZ 02066)

wp