Zoeken

Online rondleiding 8 - De Belgen aan het front

Deze zaal behandelt de rol van de Belgen in het einde van de Eerste Wereldoorlog. Vanaf de zomer van 1918 bereiden de geallieerden zich voor op een definitief offensief. Op 28 september valt de Legergroep Vlaanderen, onder bevel van koning Albert I, de Duitsers op de heuvelrug bij Ieper aan. De Legergroep, bestaande uit Belgische, Britse, Amerikaanse en Franse troepen, herovert in korte tijd het in het voorjaar verloren terrein. De Belgen bevrijden Zonnebeke en Passendale. Een derde van alle Belgische gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog vindt tijdens dit eindoffensief de dood.

Object 1: Klaroen (MZ 07538)

Deze klaroen behoorde toe aan de Belgische soldaat Leon Mollet van de 1ste Karabiniers. Mollet sneuvelde in Ingelmunster op 15 oktober 1918. Het is vreemd dat in de moderne communicatie van de Eerste Wereldoorlog nog steeds bevelen gegeven worden met een klaroen, een ‘vooroorlogs’ communicatiemiddel. Verschillende deuntjes staan telkens voor een ander bevel. Het vraagt van de klaroenspeler veel moed om tijdens gevechten zijn instrument boven te halen: telkens als je speelt, ben je extra kwetsbaar. Soldaat Mollet heeft mogelijk zijn dapperheid met de dood betaald. (MMP1917, MZ 07538)

kl

Object 2: Voetbal en boek (MZ 06267, MZ 06271)

De Front Wanderers is een soort nationaal elftal van het Belgisch leger dat in 1916 wordt opgericht. Kapitein is Hector ‘Torten’ Goetinck, een ervaren voetballer die bij Club Brugge speelde en het nationaal elftal. Goetinck is 28 bij het uitbreken van de oorlog en doet dienst als koerier op de motorfiets. Wanneer hij geen dienst heeft, leidt hij de Front Wanderers. Hij reist naar verschillende geallieerde landen om er met zijn ploeg te voetballen. Het front en het voetbal zijn twee totaal verschillende werelden. Verschillende van Goetincks medespelers sneuvelen en sommigen kunnen door hun verwondingen of amputaties niet meer meespelen. ‘Torten’ overleeft de oorlog. Hij blijft een gerenommeerde voetballer en is van 1930 tot 1934 bondscoach. Hector Goetinck overlijdt in 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, wanneer een bom zijn huis treft. (MMP1917, MZ 06267, MZ 06271

vb bk

Object 3: Hoevensmid

Belgische hoevensmidse die een uniek beeld werpt op de hulptroepen die zich achter het front bevonden. Deze smidses vond een tijdelijk onderkomen in een stalling van een hoeve.

sm