Zoeken

Online rondleiding 7 - Vrouwen in de oorlog

Deze zaal behandelt de veranderende rol van de vrouw tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dames uit de hogere sociale klassen steken de handen uit de mouwen. Ze werken in de zorgverlening en verpleging, en bieden hulp aan de arme klassen, weduwen en wezen. Ook helpen ze in organisaties voor noodlijdende landen, zoals België. Vrouwen uit de middenklasse werken dan weer meestal in de dienstverlening en voeren administratieve taken uit. Bovendien vullen ze ook typische ‘mannentaken’ in openbare diensten in, zoals de post of politie. Voor veel vrouwen is werken in de oorlogsindustrie geen vrije keuze maar een financiële noodzaak. Een aantal vindt dan weer werk dicht bij het front, in wasserijen en de horeca, anderen komen terecht in bordelen.

Object 1: Urethrale spuit (MZ 01863)
Voor veel vrouwen is werken in de oorlogsindustrie geen vrije keuze maar een financiële noodzaak. Een aantal vindt werk dicht bij het front in wasserijen en de horeca, anderen belanden in bordelen. ‘De spuit’ wordt gebruikt om een onaangenaam effect van de wijdverbreide prostitutie te behandelen: gonorroe. (MMP1917, MZ 01863)

spuit

 
Object 2: Insigne (MZ 6980)
Op verschillende manieren uiten overheden hun dank voor de vele vrouwen aan het thuisfront. Vanaf 1917 vaardigt het Australische Department of Defence zogenaamde 'Female Relative Badges' uit. Het dichtste vrouwelijke familielid van elke Australische militair of verpleegster die actief in dienst is in het buitenland, krijgt een badge. Voor elk bijkomend familielied in dienst kan een "bar" worden toegevoegd onderaan de badge. (MMP1917, MZ 06980)
ins
 
Object 3: Boek (MZ 07489)
Britse abecedarium voor kinderen met als titel "Our hospital A(nzac); B(ritish) C(anadian), geschreven door Hampden Gorodon en M.C. Tindall, geïllustreerd door Joyce Dennis. Uitgegeven in Londen en New York door The Bodley Head.  (MMP1917, MZ 07489)
 
3