Zoeken

Online rondleiding 6 - Lente 1918

Als in april 1917 de Verenigde Staten de oorlog verklaren aan Duitsland, beseffen de Duitsers dat de tijd dringt om de strijd in hun voordeel te beslechten. In Rusland hebben ze een meevaller. De Russische Oktoberrevolutie en het bijbehorende vredesakkoord zorgen ervoor dat er plots miljoenen Duitse troepen van het Oost- naar het Westfront verplaatst kunnen worden.

Zaalopstelling

Eind maart 1918 lanceert het Duitse leger zijn Lenteoffensief, met een aangepaste tactiek. In plaats van massaal aan te vallen op een breed front, slaan ze nu doelgerichte bressen in de geallieerde verdediging. Hiervoor doen ze een beroep op Stormtroepen. Die zijn licht uitgerust en bewapend, en ze opereren in kleine groepen. De terreinwinst die ze in april 1918 rond Ieper boeken, illustreert het succes van hun aanpak. Maar voor de ruïnes van Ieper loopt het Duitse offensief vast, vooral door een gebrek aan logistiek.

zaal

Object 1: bord (vaatwerk) (MZ 08849)

Bord beschilderd met tafereel van het krijgsgevangenenkamp Göttingen, Hannover, Duisland. Centraal staat een afbeelding van één van de barakken van het krijgsgevangenenkamp.  Rechts op het centrale tafereel werd een portretfoto van Julien Verhoust bijgevoegd. Julien Verhoes werd geboren te Brielen op 27 maart 1893 en overleed in Zonnebeke op 22 februari 1974. Hij was oudstrijder 1914-1918 en kreeg het ereteken van Ridder met Zwaarden. Hij was vier jaar lang krijgsgevangen in het krijgsgevangenenkamp Göttingen, Hannover, Duitsland. Centraal achteraan bevin zich een stempel van de fabrikant. (MMP1917, MZ 08849)

bord

Object 2: kistje (MZ 06295)

Klein kistje aan vijf zijden gesculpteerd met florale motieven en met opschriften. Vervaardigd door Jean Driessens voor zijn nicht Suzanna Werquin tijdens zijn krijgsgevangenschap. (MMP1917, MZ 06295)

souv