Zoeken

Online rondleiding 3 - Nieuwe wapens

Dit deel van het museum brengt het 1915-verhaal. Het front zit dan muurvast en een klassieke aanval heeft weinig tot geen effect meer. Er zijn nieuwe wapens nodig om de stellingenoorlog te doorbreken. Vooral in 1915 wordt er geëxperimenteerd en moeten ondergrondse mijnen, gas en vlammenwerpers de situatie weer in beweging brengen.

Object 1: Vlammenwerper (MZ01716)

Een  nieuw en angstaanjagend wapen is de vlammenwerper. De Duitsers gebruiken die voor het eerst op 30 juli 1915 bij het Hooge in Zillebeke. De vlam van zowat 10 tot 30 meter zorgt voor veel paniek bij de soldaten. In essentie bestaat een vlammenwerper uit: een vat met een mengsel van oliën als brandstof, een stevige recipiënt (vaak een persfles) gevuld met nitrogeen, koolstofdioxide of geperste lucht als aanstuwing voor de brandstof en een drukregelaar waarlangs de brandstof gedreven wordt in een rubberen slang eindigend op een vuurregelaar en een handgreep met in de meeste gevallen ook een soort ontsteking. Zo ontstaat een krachtige straal, die in brand wordt gestoken. (MMP1917, MZ 01716)

vl

Object 2: Horchgerät (MZ 00771)

Bij een nieuwe vorm van oorlogsvoering, de mijnenoorlog, proberen de twee partijen elkaars posities op te blazen. Het Horchgerät Waetzmann, gemaakt door Siemens & Halske, wordt gebruikt om allerhande geluiden mee te detecteren, vooral het geluid van gravende vijandelijke tunnelbouwers. In een poging om vijandelijke mijnladingen onschadelijk te maken, komen ze daarbij soms in elkaars gangen terecht. (MMP1917, MZ 00771)

ho

Object 3: Rugsproeier (MZ 06724)

De 'Vermorel' rugsproeier werd ontwikkeld in 1880 door de Franse uitvinder Victor Vermorel. Het was één van de eerste gecommercialiseerde rugsproeiers. Deze sproeier werd gebruikt voor de bestrijding van onkruiden door het vernevelen van pesticiden. Deze rugsproeier werd gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het desinfecteren van de loopgraven na een gasaanval met chloorgas. (MMP1917 MZ 06724)

ver