Zoeken

Online rondleiding 22 - Bouwen aan het front

De ondersteuning van de strijdende troepen is even belangrijk als het troepenaantal. Het veldwerk is in de oorlog dan ook een cruciaal onderdeel voor het succes van een operatie. Zonder de bouw van bunkers, loopgraven, sporen, wegen en andere constructies zou de oorlog er heel anders uitzien. De Duitse stellingen die de Slag bij Passendale sterk bepalen, zijn hier een mooi voorbeeld van. Ook de aanvoer van materiaal is essentieel voor een offensief. In 1917 verhindert het moeilijke terrein dit sterk, wat zware gevolgen heeft voor het verloop van verschillende deelslagen.

Object 1: Prikkeldraad

De plaatsing van allerhande obstakels in het niemandsland, verhindert dat de tegenstander gemakkelijk kan aanvallen. Een veelgebruikte hindernis is prikkeldraadversperring. Aanvankelijk gebruikt men houten palen om de draad te leiden, maar al snel worden schroefpiketten ontwikkeld. Dit maakt het werk stiller, sneller en makkelijker en ze gaan minder snel stuk. (MMP1917, MZ 06708)

pd

Object 2: Draadtang

Om zich een weg te banen door prikkeldraadversperringen, hebben aanvallende troepen vaak kniptangen mee. Er wordt ook geëxperimenteerd met nieuw gereedschap, zoals deze kniptang op het geweer. (MMP1917, MZ 00540)

dt

Object 3: Isoleerkist

Deze Duitse isolatiekist is gemaakt van hout en heeft een binnenzijde van verzinkt staal, geïsoleerd met zaagsel. Ze dient om voedsel warm of gekoeld te houden. (MMP1917, MZ 06010)

ik