Zoeken

Online rondleiding 21 - Luchtoorlog

De luchtoorlog stelt bij het begin van de Eerste Wereldoorlog nog niet veel voor, maar de vliegtuigen evolueren enorm naarmate de oorlog vordert. Toestellen worden vooral ingezet voor (foto)verkenningen, maar ook voor de jacht op vijandelijke toestellen en bombardementen. In 1917 floreert de luchtoorlog en het aantal gevechten met inmiddels geëvolueerde toestellen neemt almaar toe, met ook steeds meer deelnemers. Vooral 1917 is een kantelmoment. Van observeren en waarnemen evolueert de rol van de luchtmacht naar een volledige integratie in de oorlogvoering. Vliegtuigen winnen niet alleen nuttige informatie in, maar leiden ook de artillerie, ondersteunen de grondtroepen en voeren bombardementen uit.

Object 1: Officieren tuniek van The Royal Flying corps

Deze tuniek behoort tijdens de oorlog toe aan een officier van de Royal Flying Corps. Ze wordt ook wel ‘maternity jacket’ genoemd, omdat het kledingstuk doet denken aan zwangerschapskledij. (MMP1917, MZ 06089)

un

Object 2: Boodschapswimpel

Vliegtuigen winnen niet alleen nuttige informatie in, ze ondersteunen ook de grondtroepen. Met deze wimpel van het Royal Flying Corps dropten Britse vliegeniers boodschappen in hun eigen linies. (MMP1917, MZ 06149)

boo

Object 3: Hythe Gun Camera Mk III

Tijdens de Eerste wereldoorlog worden Britse vliegschutters opgeleid met deze ‘Hythe Mk III Gun Camera’. Met dit toestel kan men precies nagaan of een schutter in opleiding raak kan schieten tijdens een luchtgevecht. De bediening lijkt sterk op een ‘Lewis Gun’, een tijdens de oorlog veel gebruikt wapen. Een ingebouwde camera wordt geactiveerd door de trekker over te halen. Tijdens de trainingsvluchten legt ze vast of een meevliegend ‘doel’ zich in het vizier van de schutter bevindt wanneer hij ‘schiet’. (MMP1917, MZ 06786 en MZ 06787)

ar