Zoeken

Online rondleiding 20 - Wapens

Tijdens de Eerste Wereldoorlog regeren machinegeweren over het niemandsland en slaan ze elke klassieke aanval af. Het is het meest gevreesde wapen. Tijdens de Slag bij Passendale worden de Duitse bunkers vaak een voor een ingenomen. Militairen sluipen rond de bunker en overmeesteren de verdedigers met handgranaten en bajonetten. Ook ‘primitieve’ wapens, zoals dolken, messen en knuppels, worden gebruikt. Ze zijn vooral efficiënt bij zelfverdediging en man-tegen-mangevechten.

Object 1: British Battye hand grenade

Deze Britse Battye Grenade wordt vanaf 1915 in gebruik genomen. Ze is ontworpen door en vernoemd naar majoor Battye, die bij de Royal Engineers diende. De handgranaat is gemaakt uit een eenvoudige gietijzeren cilinder met springstof en wordt afgesloten met een door ijzerdraad vastgebonden houten plug met een lont. De Battye handgranaat werd niet lang gebruikt, omdat ze te gevaarlijk bleek. (MMP1917, MZ 00703a)

hg

Object 2: Geweerperiscoop

Tijdens de Eerste Wereldoorlog blijft men inventief. Zo ontwikkelen de Duitsers in 1915 de ‘Spiegelkolbe’ voor een Gewehr 98. Met het periscoopgeweer kan men over de borstwerking van een loopgraaf kijken en richten zonder zelf gezien te worden. De ‘Spiegelkolbe’ is echter niet heel praktisch en wordt slechts zelden gebruikt. (MMP1917, MZ)

gp

Object 3: Reichsrevolver M1879

Deze Reichsrevolver uit 1879 is lange tijd de standaard revolver voor alle Duitse legereenheden. Ze heeft een kaliber 10,55 mm en een trommel voor 6 patronen. In 1908 wordt ze vervangen door een nieuw model, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog blijft deze revolver bij bepaalde eenheden, vooral achter het front, in gebruik. (MMP1917, MZ 01857)

rv