Zoeken

Online rondleiding 1 - Home before Christmas

Dit deel van het museum brengt het verhaal van de Eerste Slag bij Ieper in oktober en november 1914.

Object 1: Frans uniform (MZ 00909, MZ 01025, MZ 00908, MZ 07146)

Franse legeruniformen, zoals deze Franse officier van het Régiment d’Infanterie 135, zien er in 1914 nog uit zoals in de tijd van Napoleon, met een felrode broek en blauwe jas. De link met de Franse vlag springt in het oog. In de 19de eeuw waren kleurrijke uniformen nog een absolute noodzaak: de musketten met zwart- of buskruit zorgden voor een grote rookontwikkeling, waardoor de soldaten elkaar bijna niet meer zagen staan op het slagveld. Maar het gebruik van moderne wapens zonder rookontwikkeling en de loopgravenoorlog vanaf 1914 zorgen er net voor dat camouflage heel belangrijk wordt.

 obj1

Object 2: Theeset (MZ 01035)

Deze Britse theeset in een rieten mand is de perfecte uitdrukking van het gevoel dat de soldaten hebben als ze naar het front trekken. Het zal een kort avontuur worden, daarna kunnen ze op het slagveld een kopje thee drinken, en voor Kerstmis zal iedereen terug thuis zijn. Vele duizenden vrijwilligers nemen dan ook enthousiast dienst in het leger. Zij zien de oorlog nog als een groot avontuur. Maar de Grote Picknick draait uit op een gruwelijke oorlog. (MMP1917, MZ 01035)

obj2

Object 3: PrincessMaryTin (MZ 05181)

Prinses Mary, de enige dochter van de Britse koning George V, is 17 jaar wanneer de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. In november 1914 is ze verantwoordelijk voor de organisatie van het 'Soldiers and Sailors Christmas Fund'. De bedoeling is de Britse militairen in het buitenland met Kerstmis een feestelijk geschenk bezorgen. Elke Britse militair in actieve overzeese dienst krijgt een metalen doosje waarvan de inhoud verschilt naargelang rang of eenheid. Voor officieren bevat de 'Princess Mary Tin' een pijp, aansteker, twintig sigaretten en tabak. Verpleegsters krijgen chocolade terwijl voor niet-rokers en soldaten snoepgoed en een potlood in de vorm van een kogel is voorzien. Bij Indische troepen is het potlood vervangen door kruiden. In elk doosje zit daarnaast een kerstkaart. (MMP1917, MZ 05181)

obj3