Zoeken

Online rondleiding 19 - Duitsland 1917

Het Duitse Keizerrijk wordt in 1871 opgericht als een unie van verschillende bondslanden. Als bondgenoot van Oostenrijk-Hongarije valt het in 1914 Rusland en Frankrijk aan. Duitsland probeert in de Eerste wereldoorlog verschillende keren een doorbraak te forceren met als hoogtepunten de Tweede Slag bij Ieper in 1915 en de Slag bij Verdun in 1916. Daarna beslist de Duitse legerleiding om het accent vooral op de verdediging te leggen. Ondanks hun defensieve houding, lijdt ook het Duitse leger enorme verliezen tijdens de Derde Slag bij Ieper, met als zwartste dag 4 oktober 1917.

Object 1: Pinhelm

De typische Duitse pinhelm of ‘Pickelhaube’ is gemaakt van leder en met koperen of verzilverde onderdelen afgewerkt. Het embleem vooraan verwijst naar de Duitse deelstaat of een specifieke eenheid. De pin dient om het hoofd te beschermen tegen een slag van een sabel. Daarnaast maakt ze de soldaat ook groter om de tegenstander te imponeren en bevordert ze de herkenning door de eigen troepen. De pinhelm biedt bescherming, maar niet voldoende voor een loopgravenoorlog. Vanaf 1916 wordt ze vervangen door een stalen helm. (MMP1917, MZ 00643)

ph

Object 2: Sappenpanzer

Het Duitse leger neemt in 1916 een defensieve houding aan. Dit Sappenpanzer of borstpanser, met een plaat om op de helm te zetten, biedt extra bescherming maar wordt door het gewicht bijna uitsluitend gebruikt om op wacht te staan. (MMP1917, MZ 00841)

sp

Object 3: Wasserdichter Kriegs-Beutel

Duits waterdicht stoffen zakje met zwart gestempeld opschrift "Wasserdichter / Kriegs-Beutel / 1915". De zoom bovenaan is vervaardigd uit een lint in de Duitse driekleur. Het koord om de buidel toe te stropen, bestaat uit drie dunnere koordjes in zwart-geel-rood. (MMP1917, MZ 06169)

ws