Zoeken

Online rondleiding 16 - Australia 1917

Australië, een dominion van Groot-Brittannië, vormt in de Eerste Wereldoorlog samen met Nieuw-Zeeland het Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). De ANZAC’s worden voor het eerst ingezet in Gallipoli (Turkije) in 1915, waar ze zware verliezen lijden. Ze nemen het voortouw tijdens de tweede fase van de Slag bij Passendale, van september tot oktober 1917. Dankzij een nieuwe step-by-step techniek, met beperkte en gerichte aanvallen, behalen ze veel van hun objectieven. De Australiërs strijden bij de Meenseweg, veroveren het Polygoonbos en nemen Tyne Cot in. Maar de aanvallen eisen hun tol. Zo tellen de Australiërs in september 1917 ongeveer 11.000 slachtoffers (doden, vermisten en gewonden).

Object 1: Gedenkplaten

De broers Theo Leslie, George Ross en William Keith Seabrook sluiten zich in 1916 aan bij het leger. Op 20 september 1917 neemt hun eenheid deel aan de Slag bij de Meenseweg. Nog voor William Keith het front kan bereiken, raakt hij ernstig gewond na een granaatinslag. Hij sterft de volgende dag aan zijn verwondingen. Theo Leslie en George Ross bereiken de frontlijn wel, maar sneuvelen beiden nog diezelfde dag tijdens de aanval. Ondanks het bericht én de ontvangst van deze drie Death Plaques is hun moeder tot aan haar dood in 1929 blijven geloven dat George Ross nog in leven was en dat hij zijn geheugen was kwijtgeraakt. (Office of Australian War Graves)

1

Object 2: Slouch hat

De ‘slouch hat’ is typisch Australisch. Eén zijde kan je omhoog vouwen zodat een militair een geweer aan of over zijn schouder kan dragen, zonder dat de rand van de hoed hem hindert. Op de opgeslagen rand zie je de ‘Rising Sun’, de badge van het Australische leger. Om minder op te vallen tijdens gevechten is de badge meestal dof gemaakt. (MMP1917, MZ 00724)

sh

Object 3: Emu feather

Deze veer is afkomstig van de grootste Australische vogelsoort, de emoe. Emoeveren zijn een symbool van de Australian Light Horse, Australische bereden elitetroepen die ze bevestigen aan hun hoofddeksel. (MMP1917, MZ 03200)

emu