Zoeken

Online rondleiding 12 - Artillerie

De artillerie speelt tijdens de Eerste Wereldoorlog een heel belangrijke rol. Een artilleriebeschieting van twee weken met meer dan vier miljoen afgevuurde projectielen, zet de Derde Slag bij Ieper in. De beschietingen vernielen het operatieterrein met haar belangrijke schuilplaatsen. Enkel de betonbunkers, het doel van de vernielingen, blijven overeind. Ook de complexe afwatering wordt vernield. Hierdoor verandert alles na elke regenbui in een ondoordringbaar moeras. Deze zaal werd mogelijk gemaakt dankzij de gewaardeerde hulp van Rudy Soen (+).

Object 1: Blau-kreuz projectiel

Het Duitse leger gebruikt op 11 juli 1917 voor het eerst een projectiel met ‘Blaukreuz’. Het zijn granaten gevuld met hinderend arseen. De tegenstander moet er door overgeven, krijgt een loopneus en prikkelende ogen waardoor men het gasmasker afzet. Doordat het Blaukreuz samen met het gevaarlijke fosgeen wordt ingezet, kan dat dodelijk zijn. (MMP1917, MZ 12683)

obj1

Object 2: Shrapnel

Een van de meest gevreesde wapens sinds de aanvang van de oorlog is de schrapnel, een soort granaat genoemd naar de uitvinder van de eerste explosiegranaat, Henry Shrapnel (1761- 1842). Een schrapnel bestaat uit een metalen huls met daarin diverse kogels. Via een tijdsmechanisme in de ontsteker, klapt het projectiel net voor de vijand open. Aan het plafond van deze zaal kan je zien hoe de lading loden of stalen kogels zich na ontploffing verspreidt. Hierdoor lopen veel soldaten hoofdletsels op. Vandaar ook dat er vanaf 1915 stalen helmen worden opgezet. (MMP1917, MZ 11389)

obj2