Zoeken

Ontdek het MMP1917

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 is gevestigd in het kasteeldomein van Zonnebeke dat in het midden van het vroegere slagveld ligt. Als ‘open museum’ legt het MMP1917 dan ook de link tussen de historische feiten en het landschap. Zo werkte het museum, in samenwerking met de Dienst Toerisme, een netwerk van sites in Groot-Zonnebeke uit, die verbonden zijn door verschillende wandellussen en fietsroutes. Belangrijke schakels zijn het Polygoonbos, de vele bunkers en het gratis bezoekerscentrum van CWGC Tyne Cot Cemetery, de grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld. Een 3 km lange wandellus met thematische infopanelen brengt je van het MMP1917 naar deze begraafplaats met bijna 12.000 graven en 35.000 namen op het vermistenmonument.

Vlak naast het museum liggen de acht ‘Herinneringstuinen in het Passchendaele Memorial Park. Deze tuinen herinneren aan de naties die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de regio vochten. Elke tuin heeft de vorm van een klaproos en bestaat uit drie kleinere deeltuintjes. De deelnemende landen zoals Australië, België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zorgden zelf voor het ontwerp en aanleg van hun eigen tuin. De tuinen kan je gratis bezoeken.

Van aan de tuinen heb je een mooi zicht op de ‘pou maumahara’, die naast parking 2 ligt. Deze 8 meter hoge Maori houtsculptuur herdenkt de Nieuw-Zeelandse Maori en andere soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. De ‘pou maumahara’ kreeg de naam ‘Pohutukawa’, de inheemse Nieuw-Zeelandse boom die symbool staat voor een nieuw begin. Het monument heeft twee kanten die zowel ‘Tumatauenga’ (oorlog) als ‘Rongomaraeroa’ (vrede) voorstellen. De oorlogszijde herdenkt de Nieuw-Zeelanders die naar onze regio kwamen om te vechten (en vaak niet terugkeerden), terwijl de andere kant herinnert aan diegene die in Nieuw-Zeeland bleven. Meester houtsnijders, docenten en studenten van de New Zealand Maori Arts and Crafts Institute (NZMACI) in Rotorua, Nieuw Zeeland creëerden de pou maumahara in hun instituut. Ze vervaardigden deze herdenkingssculptuur uit een inheemse Nieuw-Zeelandse houtsoort van meer dan 4.500 jaar oud. Deze film toont beelden van de creatie: https://vimeo.com/125096123

In de kerktoren van Zonnebeke kan je de gratis tentoonstelling ‘Getekend landschap’ bezoeken. De bovenste verdieping biedt een wijds panorama op het omliggende landschap. De kerktoren ligt op wandelafstand van het museum.

Voor meer informatie over de bezienswaardigheden, activiteiten en horeca in Groot-Zonnebeke, kan je terecht op de website van de Dienst voor toerisme.